Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Τηλεργασία στο Δημόσιο μόνο με τη συναίνεση του υπαλλήλου


Το υπουργείο Εσωτερικων διευκρινίζει ότι «σε καθεστώς τηλεργασίας μπορεί να τεθεί ένας δημόσιος υπάλληλος μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του». Στις αρχές Απρίλη σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Διευκρινίσεις δίνει η κυβέρνηση αναφορικά με το σχέδιο για την τηλεργασία που παρουσίασε ο κ. Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.
Προαιρετικά
Σύμφωνα με αυτές τις διευκρινίσεις, «το καθεστώς τηλεργασίας στο δημόσιο θα εφαρμόζεται προαιρετικά». Κατά δεύτερον «δεν θα έχει ουδεμία μισθολογική επίπτωση στους δημόσιους υπαλλήλους», ενώ «πρόθεση του Υπουργού είναι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Απριλίου».
Όπως επισημαίνεται σχετικά με την έννοια «προαιρετικά» επί του συγκεκριμένου ζητήματος το υπουργείο Εσωτερικων διευκρινίζει ότι «σε καθεστώς τηλεργασίας μπορεί να τεθεί ένας δημόσιος υπάλληλος μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του».
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με όσα παρουσίασε νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο θα είχε μόνιμο χαρακτήρα καθώς γινόταν λόγος για θεσμοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου «για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης».
Τόσο σε κανονικές όσο και σε συνθήκες κρίσης
«Η έξαρση της πανδημίας δημιούργησε μια νέα, χωρίς προηγούμενο, πραγματικότητα και στον τομέα της εργασίας. Ως εκ τούτου, κατέστη αναγκαία η λήψη κατεπειγόντων μέτρων, τα οποία αποσκοπούν αφενός στην προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αφετέρου στη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, με γνώμονα και την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση «στόχος είναι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου -για όλους τους φορείς- και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης (π.χ. covid-19), προκειμένου να προσαρμοστεί το Δημόσιο στα τρέχοντα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα.
»Αφορά στον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας βάσει κοινών αρχών, μεθόδων οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας, κανόνων προστασίας δεδομένων και τήρησης απορρήτου, κανόνων χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)».
Επιμέρους στόχοι
Ειδικότερα η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει τους παρακάτω επιμέρους στόχους:
-Ενίσχυση παραγωγικότητας.
-Ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
-Διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ).
-Ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.
-Προσέλκυση στελεχών.
-Εξοικονόμηση πόρων (μείωση λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων).
-Αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, προστασία περιβάλλοντος κλπ.).
-Αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης (π.χ. covid-19).
– Αξιολόγηση της απόδοσης προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας.
-Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα