Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Πλατείες για να ροκανίζονται οι πόροι


Ισχυρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής αρχής Τριφυλίας να προχωρήσει σε ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων.
Το πρώτο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μία τοπική κοινωνία και οι παράγοντές της αντιδρούν σε έργο ανάπλασης. Το σύνηθες είναι τα έργα ανάπλασης να αγκαλιάζονται από τους πολίτες και να φέρνουν ψήφους στις δημοτικές αρχές. Η εξαίρεση από τον κανόνα έχει εξήγηση μόνο αν δει κανένας το σύνολο των χειρισμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τη δημοτική αρχή, αλλά και το πλέγμα πολιτικών σχέσεων στην Τριφυλία. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η πρόταση για ανάπλαση της πλατείας προέκυψε ξαφνικά χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση της δημοτικής αρχής με την τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων. Μετά τις αντιδράσεις γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των κατοίκων της πόλης.
Η προσπάθεια ανάπλασης της πλατείας στους Γαργαλιάνους έχει όμως και μία άλλη διδακτική αξία σε σχέση με το πώς σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα στη χώρα. Η δημοτική αρχή βρήκε ένα πρόγραμμα αναπλάσεων το οποίο είχε πόρους για χρηματοδότηση κι έφτιαξε μία μελέτη στα γρήγορα - μέσω δωρεάς και απευθείας ανάθεσης. Δεν ακολουθήθηκε διαδικασία προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δεν υπήρχε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τη χρήση του δημόσιου χώρου, δεν προηγήθηκε μελέτη συγκοινωνιολόγου για τη λειτουργία της κυκλοφορίας. Η μελέτη που συντάχθηκε «άρπα κόλλα» θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο παραπέντε του προγράμματος που κλείνει, και αν… προκάμουν και «σπρώξουν» σωστά, μέσω άλλων παραγόντων, θα υπάρξει έγκριση χρηματοδότησης. Στη φάση της κατασκευής, θα γίνουν «βελτιώσεις της μελέτης» και ό,τι προκύψει ως τελικό αποτέλεσμα.
Θα γίνει τελικά μία πλατεία η οποία μπορεί να είναι καλή ή κακή με βάση την υποκειμενική αισθητική του καθενός. Θα πρόκειται για ένα έργο που προέκυψε τυχαία και εκτελέστηκε πρόχειρα, μόνο για να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι.    Αυτός είναι ο αποτυχημένος μηχανισμός παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα. Ο μηχανισμός που απλώς ροκανίζει πόρους χωρίς να παράγει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Αυτό έχουμε πληρώσει με μια χρεοκοπία, και δυστυχώς σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε να βαδίζουμε.  eleftheriaonlineΓιώργος Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα