Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Σαν «Λερναία Ύδρα» απλώνουν τα πλοκάμια τους οι απάτες στη Μεσσηνία


Πληθαίνουν συνεχώς οι απάτες, κυρίως ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές, αλλάζοντας μορφή και προσπαθώντας να μπερδέψουν όσο το δυνατό περισσότερους ανυποψίαστους ανθρώπους.
Οι περιορισμοί και η καραντίνα βοηθούν την άνθησή τους και πάντα βασικός στόχος είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορούν να ξεγελασθούν πιο εύκολα και δεν έχουν πολλές γνώσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Νέα κόλπα
Οι απατεώνες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας σκαρφίζονται καθημερινά νέα κόλπα προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Όλες οι τράπεζες, ιδιαίτερα όταν πας να συνδεθείς μαζί τους ηλεκτρονικά, σε ενημερώνουν για τις απάτες που κυκλοφορούν, σημειώνοντας ότι ποτέ τράπεζα δε θα ζητήσει κωδικούς.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) προκειμένου επιτήδειοι να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία. Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» γίνεται, κυρίως, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαφημίσεων ή από ιστότοπους που έχουν παρόμοια εμφάνιση με ιστότοπους που τα θύματα χρησιμοποιούν ήδη.
Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι τα θύματα να λαμβάνουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να έχει σταλεί από την τράπεζά τους, με το οποίο τους ζητείται να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Πληροφορίες που μπορεί να ζητηθούν είναι τα ονόματα χρηστών και οι κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, αριθμοί πιστωτικών καρτών, ημερομηνία γέννησης κ.ά.
Και με sms
Καθώς, όμως, όπως είπαμε και οι απατεώνες εξελίσσονται, τον τελευταίο καιρό έχει εμφανισθεί ένας νέος τρόπος. Το θύμα λαμβάνει μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο, που υποτίθεται πως έχει σταλεί από την τράπεζα. Σε αυτό αναγράφεται πως έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό και έχοντας συνημμένο ένα σύνδεσμο, ζητά να γίνει εκείνη τη στιγμή σύνδεση με το λογαριασμό, προκειμένου άμεσα να γίνει έλεγχός του.
Ο σύνδεσμος παραπέμπει σε σελίδα που αντιγράφει το περιβάλλον της τράπεζας, μόνο που είναι ψεύτικη και ο μοναδικός σκοπός είναι να υποκλαπούν οι προσωπικοί κωδικοί και εν συνεχεία χρήματα από το λογαριασμό.
Δυστυχώς, καθώς η σύνδεση είναι μέσω κινητού τηλεφώνου, δεν είναι εύκολο για τον κάτοχο να αναγνωρίσει πως πρόκειται για απάτη. Οι δε επιτήδειοι στοχεύουν στην ταραχή της στιγμής και στο ότι οι περισσότεροι θα επιχειρήσουν να συνδεθούν από το τηλέφωνό τους, οπότε δε θα αντιληφτούν εύκολα την απάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα