Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε τεράστιο παγόβουνο... μεγέθους Παρισιού ή Λονδίνου


Ένα τεράστιο παγόβουνο, που έχει μέγεθος σαν το αστικό συγκρότημα του Παρισιού ή του Λονδίνου, αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική, σε κοντινή απόσταση από βρετανικό ερευνητικό σταθμό, όπως έγινε γνωστό από Βρετανούς επιστήμονες.
Η έκταση πάγου, σχεδόν 1.270 τετραγωνικών μέτρων, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ογκόπαγο νωρίς σήμερα, Παρασκευή, το πρωί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν βρετανικά όργανα, τα οποία έχουν εγκαταστήσει οι επιστήμονες κοντά στο σταθμό.
Δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή, καθώς οι 12 εργαζόμενοι στο σταθμό Halley VI, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη ζώνη της αποκόλλησης, απομακρύνθηκαν αεροπορικώς στα μέσα Φεβρουαρίου, επισημαίνει, σε δελτίο Τύπου η British Antarctic Survey (BAS),ερευνητικός οργανισμός σε πολικές περιοχές, που εξερευνά την περιοχή.
«Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt» ανέφερε η Τζέιν Φράνσις, διευθύντρια του BAS, επισημαίνοντας πως οι ομάδες παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα «αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού».
Τα δεδομένα αυτά, τα οποία εστάλησαν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για ανάλυση, οδήγησαν στην κήρυξη συναγερμού, χωρίς κανένας άνθρωπος να βρίσκεται στην περιοχή.
Διάφορα σενάρια είναι πιθανά για τους επόμενους μήνες. «Είτε το παγόβουνο να απομακρυνθεί, είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό» σε κοντινή περιοχή, εκτιμά η Τζέιν Φράνσις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα