Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Επίδομα παιδιού: Μεγάλες ανατροπές με νέους δικαιούχους στις νέες αιτήσεις


Μεγάλες ανατροπές στο επίδομα παιδιού 2021 έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα. Τα εισοδήματα των οικογενειών το 2020 έχουν πέσει δραματικά και όσοι παίρνουν το περιβόητο επίδομα των 534 ευρώ πρέπει να ξέρουν ότι είναι πιθανό φέτος να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Μάλιστα για όσους παίρνουν ήδη επίδομα παιδιού σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2019 θα δουν και αυτοί αλλαγές, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να πάρουν περισσότερα χρήματα.
Αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να φανούν τώρα με την πρώτη δόση, ούτε οι νέοι δικαιούχοι, αλλά όλα θα αποκαλυωθούν μόλις γίνουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις 2021 για τα εισοδήματα του 2020.
Πάντως λόγω των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, της κλειστής επι μακρών αγοράς και των πενιχρών εισοδημάτων, για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα παιδιού οικογένειες που αποκλείονταν της επιδότησης, στο παρελθόν λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων.
Όσοι τώρα υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 πρέπει να ξέρουν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2019 όμως όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 είναι πιθανό να αλλάξουν κλίμακα και να πάρουν μεγαλύτερο επίδομα, ενώ τότε θα ξέρουν και οι νέοι δικαιούχοι αν μπαίνουν στις λίστες πληρωμής.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, παρόλο που δεν έχουν υποβάλλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet. Για τη χορήγηση της δόσης του Α' διμήνου 2021 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019.
Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2019.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2021 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2022 και τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά με την πρώτη πληρωμή που θα γίνεται μετά την έγκριση της αίτησης.
Ποσό επιδόματος
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής: Για την πρώτη κατηγορία:
α) εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον εκατόν σαράντα (140) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για τη δεύτερη κατηγορία:
α) σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον ογδόντα τέσσερα (84) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την τρίτη κατηγορία:
α) είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον πενήντα έξι (56) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα