Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών βλάπτει σοβαρά τους δασικούς χάρτες



Την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, με επίκεντρο τα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων, και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δασικούς χάρτες, παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, παρουσία του γενικού διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Β. Γκουντούφα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στα προβλήματα που έχει η διαδικασία της αναθεώρησης των δασικών χαρτών, αλλά και στην αδυναμία προετοιμασίας των φακέλων για την εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων, με συνέπειες για τους ιδιοκτήτες, αλλά και για την έγκαιρη και αξιόπιστη κύρωση των δασικών χαρτών.
Υποστελέχωση υπηρεσιών
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, κατά τη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Αμυρά περιέγραψαν αναλυτικά τη χρόνια υποστελέχωση στη δασική υπηρεσία, που είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα τμήματα των δασικών χαρτογραφήσεων, με την επιπλέον επιβάρυνση των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών που έφερε η κυβέρνηση στη διαδικασία ανάρτησης και ενστάσεων επί των δασικών χαρτών με το ν. 4685/2020.
«Τονίσαμε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο έργο των δασικών χαρτογραφήσεων, με τις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν, οι οποίες αποτελούν δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην τρόικα (3ο μνημόνιο), αλλά και απαίτηση του ΣΕΒ και των τραπεζών, για να διαμορφωθεί “καθαρό τοπίο” στη δασική γη, που θα “απελευθερώσει” επενδύσεις επιχειρηματικών ομιλών μετατρέποντας τα δάση σε κερδοφόρα διέξοδο των συσσωρευμένων κεφαλαίων.
Την απαράδεκτη σύνθεση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, με πλειοψηφία ιδιωτών (δικηγόρου ως πρόεδρο και μηχανικού ως μέλος). Τονίσαμε ότι η αλλαγή στη σύνθεση των επιτροπών είναι αποκαλυπτική μιας πολιτικής που θυσιάζει την προάσπιση της κρατικής δασικής περιουσίας, στο βωμό των επενδύσεων και απαξιώνει όλο το προηγούμενο έργο των συναδέλφων, που παράλληλα με τα αντικείμενα της προστασίας και διαχείρισης των δασών είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν νυχθημερόν και “αμισθί” προκειμένου να εξετάζουν και εκατοντάδες αντιρρήσεις», επισημαίνεται από την Ομοσπονδία.
Στο ράφι οι αιτήσεις
Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Ecopress, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες για αναμόρφωση των δασικών χαρτών σε μεγάλο μέρος τους δεν έχουν συμπεριληφθεί στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες που αναρτώνται από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Μάλιστα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών κρύβει εκπλήξεις για ιδιοκτήτες, μηχανικούς, δασολόγους και την κτηματαγορά. Τα δε δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, ενώ οι εξελίξεις παραπέμπονται στο προσεχές μέλλον και στις αντιρρήσεις.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι σε πολλές Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Αυτοδιοικήσεων ανά τη χώρα, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων και υπό την πίεση του χρόνου να ανταποκριθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που όρισε το ΥΠΕΝ στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, ακολουθήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων και αντί στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες, οι περισσότερες υποθέσεις μπήκαν… στο ράφι.
Συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις δεν εγκρίθηκαν ούτε φάκελοι που αφορούσαν σε υποθέσεις με πρόδηλα σφάλματα. Σε μεγάλο πλήθος υποθέσεων, ιδίως εκείνες που αφορούσαν σε σύνθετα θέματα χρήσεων και οικοδομικών εγκρίσεων, τις οποίες κατέθεσαν ιδιοκτήτες για να εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη οι φάκελοι χαρακτηρίστηκαν «ελλιπείς». Δηλαδή, ακολουθήθηκε από τις δασικές υπηρεσίες μάλλον αυτοβούλως μία μεταβατική διαδικασία, η οποία απέφυγε μεν την εξέταση και αποφάσεις απόρριψης των φακέλων, μετέθεσε δε με “εύσχημο” αλλά επιβαρυντικό σε κόπο και νέες δαπάνες για τους ιδιοκτήτες την εξέταση των θεμάτων στο μέλλον, μέσω νέου κύκλου αντιρρήσεων.
Αιτήματα Ομοσπονδίας
Η Ομοσπονδία στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό ζήτησε:
-Άμεση πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού 800 ατόμων κυρίως δασολόγων, για τη στελέχωση των τμημάτων δασικών χαρτογραφήσεων, αλλά και την εγκαταλελειμμένη από όλες τις κυβερνήσεις, δασική υπηρεσία επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης των μόνιμων θέσεων, όλων των κατηγοριών εργαζομένων σε 10.000, από 3.400 που είναι σήμερα, για μια στοιχειώδη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων όλης της Ελλάδας.
-Αύξηση της χρηματοδότησης για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία.
-Πρόσληψη δασολόγων με συμβάσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (μισθολογικά-ασφαλιστικά), με μακροπρόθεσμη προοπτική και δυνατότητα ανανέωσης, ως άμεση προσωρινή επίλυση των προβλημάτων στα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων.
-Αλλαγή στη σύνθεση των ΕΠΕΑ, με την πλειοψηφία να αποτελείται τουλάχιστον από δύο δασολόγους Δ.Υ. από έναν που προβλέπεται σήμερα.
-Στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών με νέες προσλήψεις μηχανικών, στήριξη των Διευθύνσεων Υδάτων και άλλων υπηρεσιών αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδικά στα νησιά, όπου η στελέχωση των υπηρεσιών είναι ανύπαρκτη.
«Παρόλο που ο υφυπουργός δήλωσε ότι αναγνωρίζει το σπουδαίο έργο και το ρόλο των δασικών υπηρεσιών και συμφώνησε με την κρισιμότητα και τη σημασία όλων των προβλημάτων που θέσαμε, ειδικά στο θέμα της υποστελέχωσης δεν υπήρξε καμία ρητή δέσμευση ή χρονικός προγραμματισμός συγκεκριμένων προσλήψεων. Η κατάσταση στη δασική υπηρεσία έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή!».
Και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει ζητώντας άμεσες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων.  Β.Β.  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα