Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Έκκληση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές αυτής της περιόδου


Από αγροτικές εργασίες 73χρονου η πυρκαγιά στον Ταΰγετο
Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολίτες ανάβουν φωτιές για να κάψουν κλαριά κ.ά., με αποτέλεσμα πολλές να ξεφεύγουν και να γίνονται επικίνδυνες.
Μια τέτοια φωτιά ήταν και αυτή που ξέφυγε προχθές στον Ταΰγετο και αποτέφρωσε 60 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ ένας 73χρονος συνελήφθη ως υπαίτιος.
Σύλληψη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, χθες το πρωί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, συνελήφθη στην Αλαγονία ένας 73χρονος ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση στον Ταΰγετο.
Με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος κΑι ορίσθηκε τακτική δικάσιμος, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο με σχετική πυροσβεστική διάταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 73χρονος εκτελούσε αγροτικές εργασίες στο πλαίσιο των οποίων άναψε φωτιά σε ιδιοκτησία του, που όμως βρίσκεται εντός δασικής έκτασης. Όπως συνήθως, όμως, γίνεται η φωτιά ξέφυγε, με αποτέλεσμα να επεκταθεί στο δάσος.
Έκαψε, δε, έκταση μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Νέδουσας και Αλαγονίας και τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα. Κατέστρεψε περίπου 60 στρέμματα, κυρίως δασικής έκτασης, πριν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή καταφέρουν να την ελέγξουν και τελικώς να τη σβήσουν. Το πυροσβεστικό έργο συνέδραμε και ο Δήμος Καλαμάτας, θέτοντας στη διάθεση της Πυροσβεστικής μικρά πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα και μηχανήματα έργου.
Την κατάσβεση συντόνισαν ο διοικητής Π.Υ. Μεσσηνίας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς και ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος.
Μόνο με μέτρα και τώρα
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γεωργανά, μας επισήμανε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μάλιστα, χθες από το πρωί μέχρι νωρίς το μεσημέρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μεσσηνία αναγκάσθηκαν να επέμβουν για την κατάσβεση σε 6 διαφορετικά σημεία, για μικρές φωτιές που εκδηλώθηκαν σε Πυλία, Διόδια, Αρφαρά, Μουζάκι κ.α.
Δυστυχώς, πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου επιλέγουν αυτή την περίοδο για να κάνουν αγροτικές εργασίες και, κυρίως, καύσεις. Όμως, δεν προσέχουν ή θεωρώντας πως είναι χειμώνας και δεν υπάρχει κίνδυνος, παρατούν τις φωτιές δίπλα σε καλαμιώνες ή δασικές εκτάσεις και φεύγουν. Με αποτέλεσμα αυτές να ξεφεύγουν και η Πυροσβεστική να δέχεται απανωτές κλήσεις για πυρκαγιές.
Ο κ. Γεωργανάς επέστησε την προσοχή σε όλους όσοι ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, τονίζοντας πως και αυτή την περίοδο πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται και τους προέτρεψε να καλούν και να ενημερώνονται από την Πυροσβεστική για το τι πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κίνδυνος.
Τέλος, όταν έχει αέρα, να μην επιχειρούν και να αφήνουν τις εργασίες για μια επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα