Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Ερχεται η ιχνηλάτηση κρουσμάτων με το κινητό τηλέφωνο – Πώς θα ξέρουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με νοσούντα


Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να θέσει σε λειτουργία μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα ενημερώνει το χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ελληνική κυβέρνηση, ξεπερνώντας το σκόπελο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει ένα ακόμα εργαλείο, το λεγόμενο tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης), για να «σπάσει» την αλυσίδα διασποράς του ιού.Η εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά iOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία «εγγύτητας» του bluetooth. Κατεβάζοντας οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται αυτόματα το bluetooth, και σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων, και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.



Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά, ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση που θα λαμβάνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από τη νόσο Covid-19, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό. Μέσω της εφαρμογής, οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει η επαφή, όπως για παράδειγμα να γίνει τεστ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.
Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα, καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το «κρούσμα». Οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό. Δεν θα ξέρουν ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν. «Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών προστατεύονται πλήρως. Οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται το πολύ για 14 ημέρες και είναι πλήρως κρυπτογραφημένες», επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, για να έχει η εφαρμογή τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, εκφράζοντας έτσι τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά της. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν ότι η χρήση του app θα είναι προαιρετική.
Υπογραμμίζεται πως η εφαρμογή δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν προειδοποιεί για «επικίνδυνες επαφές» σε πραγματικό χρόνο. Οπως αναφέρει μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή, «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κανένας χρήστης της εφαρμογής δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ή να εντοπιστεί με τη χρήση της εφαρμογής και καμία εφαρμογή δεν μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, για παράδειγμα σε ένα σουπερμάρκετ, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις συνήθεις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας».
Ανάλογες εφαρμογές «κυκλοφορούν» σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελβετία κ.ά., με το βαθμό «επιτυχίας» να διαφέρει ανά περίπτωση, ανάλογα με το ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες τις χρησιμοποιούν. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους.  eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα