Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Οι μεγάλες αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις - Πώς "ξεκλειδώνει" επιδότηση 151 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα


Τέσσερις καινοτομίες υπόσχεται κατά τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να δει και να εκτυπώσει έναν… έλεγχο προόδου στον οποίο είναι συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν στα εισοδήματα, στις δαπάνες για δίδακτρα, δάνεια, ηλεκτρονικές πληρωμές κλπ.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη δυνατότητα –μέσω της φορολογικής δήλωσης- να συμπληρωθούν τα στοιχεία της φοιτητικής κατοικίας, ώστε να αποδοθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η τρίτη αλλαγή αφορά στην συμπλήρωση σε ξεχωριστούς κωδικούς των παιδιών ενός ζευγαριού που ενδεχομένως έχουν αποκτηθεί από προηγούμενους γάμους, ενώ η 4η αλλαγή αφορά στην ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης των στοιχείων επικοινωνίας από την οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν όλοι οι φορολογούμενοι για να "ξεκλειδώσουν" τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Η πλατφόρμα τέθηκε από τα μεσάνυχτα σε λειτουργία και ο στόχος είναι φέτος να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τον Ιούνιο. Όσοι θέλουν μπορούν να πληρώσουν όλο το φόρο μέχρι τέλος Ιουλίου για να πάρουν έκπτωση 3% ενώ υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.
Αναλυτικά, οι τέσσερις αλλαγές είναι οι εξής:
1. Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).
2. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.
3. Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.
4. Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα