Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για έργα Δήμων που απειλούνται με “πάγωμα” από την κούρσα ανατιμήσεων


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η εκρηκτικη άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες των έργων και στα υλικά απειλεί με “πάγωμα” εκατοντάδες κρίσιμαέργα Δήμων στη χώρα, ωστόσο από την κυβέρνηση δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος, σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη…
Η ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής: “Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται πρωτοφανής άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και σε σημαντικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου. Η τιμή για παράδειγμα του οικοδομικού σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100% ενώ της ασφάλτου κατά 200%. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, παρουσίασε τον Ιανουάριο 2022 αύξηση 7,3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2021. Σε συνδυασμό με τα κόστη των μεταφορών και την ενέργειας τα οποία έχουν εκτοξευτεί, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα για τα έργα υποδομών.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους. Η υποβολή των οικονομικών προσφορών είχε πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν την έκρηξη των τιμών και δεν είχαν υπολογιστεί οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτού είναι δεκάδες δημόσια έργα να βρίσκονται σε χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης ή να έχουν σταματήσει. Πολλά από αυτά αφορούν κρίσιμα έργα υποδομών όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι εργολάβοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και προβαίνουν σε «πάγωμα» των συμβάσεων προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες.
Στην ερώτηση (...) που είχαμε καταθέσει σχετικά με τις εκρήξεις τιμών στον κατασκευαστικό κλάδο, το Υπουργείο Υποδομών δήλωσε αναρμοδιότητα και το Υπουργείο Ανάπτυξης μας ενημέρωσε μόνο για τις ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από την Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή κρίσιμων έργων υποδομών.
Επειδή οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια πλήττουν άμεσα τον κατασκευαστικό κλάδο,
Επειδή οι εργολήπτες αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος των αυξήσεων, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των έργων,
Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών για τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κρίσιμων έργων υποδομών, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα