Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Συναγερμός από την ξαφνική άνοδο στις νοσηλείες ασθενών με Covid, ενώ προχωρά η άρση των μέτρων


Μέχρι στιγμής, παρά το μεγάλο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας και επικράτησης της Όμικρον 2, υπήρξε συγκράτηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας σε σταθερό επίπεδο.
Όμως η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων νοσηλειών ασθενών με Covid, που αποτυπώθηκε στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, δημιούργησε έντονο προβληματισμό.
Ειδικότερα, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 441 (ημερήσια μεταβολή +27.83%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 402 ασθενείς.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 (58.77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41.23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Χθες εν τω μεταξύ ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ξεπέρασε τα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.490 κρούσματα καθώς, και 73 θανάτους. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
Οι δείκτες, ειδικά οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες αναμένεται να παρακολουθούνται στενά τις επόμενες ημέρες, και δεν αποκλείεται εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν είναι καλοί, η κατάργηση περιορισμών να καθυστερήσει.
Θέμα χρόνου η άρση των μέτρων
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
"Προχωρούμε σε αναστολή μέτρων με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, την κατάσταση στο ΕΣΥ και λόγω της έλευσης του καλοκαιριού", ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ήδη έχει παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα συνολικό σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, είτε έως το Πάσχα, είτε μετά το Πάσχα. Ουσιαστικά, από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
"Η εικόνα που έχουμε στο ΕΣΥ, τόσο στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων- εικόνα η οποία οφείλεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης που επέφεραν τα μέτρα τα οποία πήραμε και η παραλλαγή "Όμικρον" που είναι λιγότερο νοσογόνος- μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων", είπε ο κ. Πλεύρης.
"Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται και θα το δούμε και με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους- και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων", συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα