Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Παρουσία Μητσοτάκη αύριο Πέμπτη η έναρξη του Πάτρα – Πύργος


Aύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου θα ξεκινήσουν επισήμως τα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη.
Σύμφωνα με το ypodomes.com:
«Η τελετή έχει σχεδιαστεί να γίνει στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας στο οποίο θα μιλήσουν οι 3 άνδρες αλλά και εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού που θα αναφερθούν στο μεγάλο αυτό έργο. Τα έργα τα οποία γίνονται πραγματικότητα μετά από 11 χρόνια από τότε που σταμάτησαν (το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης) ήταν ένα σταθερό αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Ήδη από το υπουργείο έχει δοθεί η προκαταβολή της συμμετοχής του Δημοσίου με την οποία παίρνουν μπρος τα έργα, και πλέον τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες. Με την έναρξη των έργων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον δρόμο καρμανιόλα στον οποίο τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία είναι αρκετά.
Αναφορικά με τα έργα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, έχουμε τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Το τμήμα Μιντιλόγλι - Καρέικα θα το αναλάβει η ΑΒΑΞ, το τμήμα Καρέικα-Γαστούνη θα το αναλάβει η Ακτωρ Παραχωρήσεις και το τμήμα Γαστούνη - Πύργος θα το αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.
Με την κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος, η Ολυμπία Οδός “δικαιολογεί” πλέον το όνομά της. Ο δρόμος θα φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία και υπολογίζεται πως θα απαιτούνται περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά από την Ελευσίνα μέχρι τον Πύργο. Αυτό σημαίνει μια συρρίκνωση του χρόνου οδήγησης κατά τουλάχιστον 30 λεπτά.
Παράλληλα αυξάνεται γεωμετρικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας αλλά και οδηγικής εμπειρίας, σε νέο τμήμα μήκους 74,8 χιλιομέτρων Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου στα πρώτα 13 χιλιόμετρα θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8 χιλιόμετρα θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) ανά ρεύμα κυκλοφορίας και το συνολικό του πλάτος θα έχει διατομή 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις). Στο μέσον του δρόμου θα υπάρχει στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ. Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (parking) με τις συνοδές λωρίδες εισόδου – εξόδου.
Συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ ανισόπεδοι κόμβοι/ημικόμβοι: Μιντιλογλίου (χ.θ.-0+002), ΒΙ.ΠΕ. (χ.θ.6+940), Κ.Αχαΐας (χ.θ.17+734), Βάρδας (χ.θ.33+036), Κυλλήνης (χ.θ.46+016), Γαστούνης (χ.θ.53+676), Αμαλιάδας (χ.θ.62+679) και Πύργου (χ.θ.73+843.).
Στο Πάτρα-Πύργος προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαΐας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος. Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας και Αμαλιάδας. Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000».
Η τελετή έχει σχεδιαστεί να γίνει στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας στο οποίο θα μιλήσουν οι 3 άνδρες αλλά και εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού όπου θα αναφερθούν στο μεγάλο αυτό έργο. Τα έργα τα οποία γίνονται πραγματικότητα μετά από 11 χρόνια από τότε που σταμάτησαν (το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης) ήταν ένα σταθερό αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Ήδη από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει δοθεί η προκαταβολή της συμμετοχής του δημοσίου με την οποία παίρνουν μπρος τα έργα και πλέον τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες. Με την έναρξη των έργων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον δρόμο καρμανιόλα στον οποίο τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία είναι αρκετά.
Αναφορικά με τα έργα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, έχουμε τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Το τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα θα αναλάβει η ΑΒΑΞ, το τμήμα Καραίικα-Γαστούνη θα αναλάβει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και το τμήμα Γαστούνη-Πύργος θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.
Ένα μεγάλο οδικό έργο
Με την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος, η Ολυμπία Οδός “δικαιολογεί” πλέον το όνομα της. Ο δρόμος θα φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία και υπολογίζεται πως θα απαιτούνται περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά από την Ελευσίνα μέχρι τον Πύργο. Αυτό σημαίνει μια συρρίκνωση του χρόνου οδήγησης κατά τουλάχιστον 30 λεπτά.
Παράλληλα αυξάνεται γεωμετρικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας αλλά και οδηγικής εμπειρίας σε νέο τμήμα μήκους 74,8χλμ. Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13,0χλμ θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8χλμ θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διαθετει 2 λωρίδες και ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) ανά ρεύμα κυκλοφορίας και το συνολικό του πλάτος θα έχει διατομή 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις). Στο μέσον του δρόμου θα υπάρχει στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ. Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (parking) με τις συνοδές λωρίδες εισόδου–εξόδους.
Συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ ανισόπεδοι κόμβοι/ημικόμβοι:: Μιντιλογλίου (χ.θ.-0+002), ΒΙ.ΠΕ. (χ.θ.6+940), Κ.Αχαΐας (χ.θ.17+734), Βάρδας (χ.θ.33+036), Κυλλήνης (χ.θ.46+016), Γαστούνης (χ.θ.53+676), Αμαλιάδας (χ.θ.62+679) και Πύργου (χ.θ.73+843.).
Στο Πάτρα-Πύργος προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαϊας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος. Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας & Αμαλιάδας. Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα