Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Μελέτη σοκ: Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να βλάψουν την υγεία


Μια μελέτη σε μια από τις καθαρότερες χώρες του κόσμου θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να σκεφτούν μελλοντικούς τρόπους διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα άφθονα δεδομένα από την περιβόητη αιθαλομίχλη του Λονδίνου το 1952 και μετά μας λένε ότι η αναπνοή υψηλών συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης βλάπτει την υγεία μας. Αυτό τροφοδοτεί την ιδέα του 20ού αιώνα για την επίτευξη στόχων για την ποιότητα του αέρα μας. Ωστόσο, η νέα μελέτη εξέτασε τη βλάβη της υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση από άλλη οπτική γωνία.
Τα αρχεία απογραφής για περισσότερους από 7 εκατομμύρια Καναδούς από το 1981 έως το 2016 συνδυάστηκαν με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για να διαπιστωθεί αν μικρές ποσότητες σωματιδιακής ρύπανσης εξακολουθούν να είναι επιβλαβείς.
Παρά τον σχετικά καθαρό αέρα, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 8.000 Καναδοί πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι άνθρωποι στις πιο καθαρές περιοχές αντιμετώπιζαν επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η βλάβη από την ατμοσφαιρική ρύπανση παρατηρήθηκε σε συγκεντρώσεις που ήταν περίπου στο μισό της τελευταίας κατευθυντήριας γραμμής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μόλις στο ένα τέταρτο του στόχου που προτείνεται για το 2040 για την Αγγλία.
Η καναδική μελέτη ήταν μία από τις τρεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Ινστιτούτο Health Effects των ΗΠΑ. Οι άλλες δύο εξέτασαν περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και 27 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα: δεν υπάρχει κατώτερο όριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό της ασφαλούς ποιότητας του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους γύρω από τον καθορισμό στόχων για τον χειρότερο αέρα που πρέπει να αναπνέουν οι άνθρωποι.
Ο καθηγητής Michael Brauer από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, επικεφαλής της καναδικής μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για την υγεία από τη συνεχή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν προσδιορίζουμε ένα "ασφαλές" επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας και να επικεντρωθούμε σε συνεχείς μειώσεις χρόνο με το χρόνο, αντί να θέτουμε απλώς σταθερά πρότυπα συγκέντρωσης που επανεξετάζονται μόνο κάθε πέντε έως δέκα χρόνια. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πάρα πολύ μεγάλες», είπε σύμφωνα με τον Guardian.
Τον περασμένο μήνα, μια ανασκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην άνοια και μια ανασκόπηση στις ΗΠΑ τόνισε ότι το άσθμα μπορεί να ξεκινήσει από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από την κυκλοφορία. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη μέση σωματιδιακή ρύπανση και τη συνολική ρύπανση που παράγει κάθε χώρα, τα αυξανόμενα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για δράση για τη βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παντού και ιδιαίτερα για τους νέους και τα ευάλωτα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα