Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Αντιπαράθεση για τη χωματερή στο Αλιμάκι


Ολομέτωπη επίθεση και έντονη κριτική δέχθηκε η δημοτική αρχή Τριφυλίας από τις αντιπολιτεύσεις για την κατάσταση με τα σκουπίδια στην παράνομη χωματερή στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Της καταλόγισαν 3 χρόνια αδράνειας για αυτό το ζήτημα, αλλά και απραξία τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τη στιγμή μάλιστα που η Περιφέρεια όπως ειπώθηκε έχει προτείνει λύση στο δήμο, την οποία δεν έχει αποδεχθεί. Επίσης επέκριναν και την απουσία του δημάρχου από τη συνεδρίαση τη στιγμή που υπάρχει ένα τόσο φλέγον θέμα στην επικαιρότητα.
Από την άλλη, η δημοτική αρχή υποστήριξε πως το ζήτημα με τη χωματερή στο Αλιμάκι δεν είναι τωρινό, καθώς το έντονο πρόβλημα υπάρχει τουλάχιστον μία δεκαετία. Επίσης τονίστηκε ότι η εναπόθεση των σκουπιδιών είναι ζήτημα της Περιφέρειας και περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών από την ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη, που όπως τους έχει πει ο περιφερειάρχης από το Νοέμβριο θα αρχίσει να παίρνει σκουπίδια. Ισχυρίστηκαν πως δεν έχουν κανένα έγγραφο που να τους προτείνει λύση και το μόνο που έχουν είναι η κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι ο δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σβήσει η φωτιά άμεσα -η οποία σύμφωνα με τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα, συνεχίζει να καίει και βγαίνουν καπνοί.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των συμβούλων, ενώ υπήρξε και έντονο λεκτικό επεισόδιο του αντιδημάρχου Αλέξανδρου Κουτρουμπή με κάτοικο της περιοχής και στη συνέχεια με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Παρασκευόπουλο με ακραίους χαρακτηρισμούς.
Μέσα σε όλα αυτά και αφού υπήρχαν έντονες διαβουλεύσεις για το αν μπορεί το θέμα να μπει εκτός ημερήσιας διάταξης από τις αντιπολιτεύσεις (μετά τις τελευταίες αλλαγές στο νόμο), αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ο δήμος να σταματήσει άμεσα να πηγαίνει τα σκουπίδια στο Αλιμάκι και σε συνεργασία με την Περιφέρεια να βρεθεί λύση μεταφοράς τους σε νόμιμο χώρο.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του θέματος ως εκτός ημερήσιας, ο πρόεδρος του Σώματος Χαράλαμπος Αυρηλιώνης αρνήθηκε να το εισαγάγει επικαλούμενος την αλλαγή του σχετικού νόμου. Τη δυνατότητα εισαγωγής του θέματος υποστήριξαν οι αντιπολιτεύσεις και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως σε εξαιρετικά επείγοντα ζητήματα μπορεί να εισαχθεί. Κάπου εκεί υπήρξε μικρή διακοπή της συνεδρίασης για να δουν το νόμο. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης οι αντιπολιτεύσεις ζήτησαν η πρότασή τους να μπει σε ψηφοφορία -όπως και έγινε- λαμβάνοντας 13 ψήφους από τους παρόντες συμβούλους, ενώ ο κ. Αυρηλιώνης πρότεινε τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη άμεση έκτακτη συνεδρίαση με αυτό ως μοναδικό θέμα, πρόταση που έλαβε 4 ψήφους.
Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι άσκησαν έντονη κριτική.
 Χαρακτηριστικά, ο Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε πως θα περίμενε μετά τη φωτιά στο Αλιμάκι ο δήμαρχος να είχε την ευαισθησία να είναι παρών στη συνεδρίαση, ώστε να πει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είπε πως ο δήμος μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι υποφέρουν. Ενώ στη δευτερολογία του τόνισε πως είναι τραγική εικόνα να μην έχουν απαντήσεις οι αντιδήμαρχοι. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες που είχαν ακολουθήσει στη δική του δημοτική περίοδο, όπου άλλαξε ο σχεδιασμός της διαχείρισης από κεντρικό επίπεδο καθώς άλλαξαν οι κυβερνήσεις. «Πέρασαν όμως 3 χρόνια της σημερινής ΔΑ πλήρους αδιαφορίας, επί 3 χρόνια η ΔΑ κοιμάται και οφείλαμε να είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει η δυνατότητα τα σκουπίδια να πάνε σε αδειοδοτημένο χώρο, την ευθύνη διαχείρισης την έχει η Περιφέρεια, δεν μπορεί ο κ. Νίκας να πει ότι δεν δέχεται τα σκουπίδια, είναι προφανές πως η ΔΑ δεν θέλει να τα πάει» τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στα αρχικά ερωτήματα του κ. Κατσίβελα, ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος σημείωσε πως γραπτώς δεν έχουν καμία εναλλακτική πρόταση να πάνε τα σκουπίδια αλλού, παρά μόνο την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επισήμανε πως δεν έχουν μείνει αδιάφοροι αλλά και πρες κοντέινερ έχουν πάρει και προχωράνε να φτιάξουν ΣΜΑ. Υποστήριξε πως ο κ. Νίκας τους είπε πως τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η Καλλιρρόη και θα δέχονται σκουπίδια. «Στην Παλαιόχουνη δεν μπορούν να πάνε, ούτε στην Αμαλιάδα μπορούν να τα πάνε» είπε και περνώντας στην αντεπίθεση επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Κατσίβελα: «Ποιος έκανε το Αλιμάκι χωματερή για όλο το δήμο, ποιος έκλεισε τις άλλες χωματερές; Τι έκαναν τότε οι κάτοικοι, έκλεισαν κανένα δρόμο; Εμείς προχωράμε κανονικά και θα τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά της η Χάιδω Παναγιωτοπούλου επισήμανε την απουσία του δημάρχου ενώ υπάρχει ένα τέτοιο φλέγον θέμα στην κοινωνία. Αναρωτήθηκε αν έχει κάνει ενέργειες ο δήμος και τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια. Οι κάτοικοι -είπε- έχουν δείξει ανοχή αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους. «Τι έχετε κάνει 3 χρόνια;» αναρωτήθηκε, ενώ συμπλήρωσε πως από τις φωτιές οι διοξίνες έχουν πνίξει την περιοχή και είναι επικίνδυνες. Τέλος ρώτησε αν θα χωροθετήσουν ΣΜΑ και πού.
Απαντώντας ο κ. Βλάχος είπε ότι τα σκουπίδια έτσι τα παρέλαβαν, η χωματερή έχει φτάσει στα όριά της και ο δήμος με δικά του μηχανήματα κάνει αποκατάσταση και η φωτιά έχει σβήσει. Ένας κάτοικος της περιοχής παρενέβη λέγοντας πως ακόμη καπνίζει, ενώ συνεχίζοντας ο κ. Βλάχος είπε πως δεν έχουν χαρτί από την Περιφέρεια για να πάνε τα σκουπίδια αλλού. Ενώ για το ΣΜΑ είπε ότι ασχολείται ο αντιδήμαρχος κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος απουσίαζε.
Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κουτρουμπής σημείωσε προς την κ. Παναγιωτοπούλου πως αν δεν αντιδρούσε και είχαμε ΣΜΑ τα σκουπίδια θα είχαν φύγει, με την κ. Παναγιωτοπούλου να επισημαίνει πως είναι αντίθετη με ΣΜΑ στο ΒΙΟΚΑ Κυπαρισσίας και συμπλήρωσε πως δεν έχουν φέρει θέμα στο Συμβούλιο. Στη δευτερολογία της επισήμανε πως όταν η ΔΑ βρίσκεται στα δύσκολα μπαίνει στη λογική της διαστρέβλωσης της αλήθειας και του διχασμού. «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, άγνοια και αδράνεια υπάρχει, λύση υπάρχει. Όταν πρέπει να τηρήσετε μια διαδικασία πανικοβάλλεστε. Συνετιστείτε και εφαρμόστε τη νομιμότητα, μη ταυτίζετε την παρανομία με την αποτελεσματικότητα, να είστε νόμιμοι και αποτελεσματικοί» σημείωσε.
Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ο Παναγιώτης Τσαφαράς είπε πως «μας είχατε διαβεβαιώσει πως το θέμα λύνεται και είμαστε ο πρώτος δήμος που θα πηγαίναμε στην Παλαιόχουνη, αλλά αυτό δεν έγινε. Τρία χρόνια δεν έχετε αγγίξει το θέμα και δεν ακούσατε τις προτάσεις που κάναμε. Έκτακτη ανάγκη δε σημαίνει συνεχίζω και πηγαίνω στο Αλιμάκι, πρέπει να βρεθεί λύση να πάνε αλλού. Είχατε πει θα κλείσει το Αλιμάκι».
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε πως είχαν θέσει το θέμα από πέρυσι και πλέον υπάρχει αδιέξοδο: «Ο κ. Νίκας για να αποφύγει τις ευθύνες του κήρυξε το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να τρέξετε».
Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως οι τοποθετήσεις που προηγήθηκαν ήταν πολιτικές με στρουθοκαμηλισμό. «Εσείς κ. Κατσίβελα οδηγήσατε την κατάσταση σε αυτό το σημείο, είσαι υπεύθυνος της οπισθοδρόμησης του δήμου» είπε, με τον κ. Κατσίβελα να του απαντά πως «εσύ μου χτύπαγες παλαμάκια».
Συνεχίζοντας ο κ. Μπακούρος τόνισε πως «οι κάτοικοι έχουν δίκιο και πως οι ευθύνες είναι πολιτικές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν αλλά και αυτοδιοικητικές. Όλοι έβαζαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πότε θα ανοίξει η Καλλιρρόη, ενώ κάλεσε το Σώμα να πάρει απόφαση μέχρι να ανοίξει η Καλλιρρόη να ανοίξουν πάλι οι χωματερές σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους.
Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι στο Αλιμάκι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χωρίς να δίνεται λύση: «Η μόνη απόφαση που πάρθηκε όλα αυτά τα χρόνια για τη διαχείριση των σκουπιδιών ήταν να κλείσουν οι δύο ΧΑΔΑ, τα υπόλοιπα έμειναν στα χαρτιά. Πέρασαν 3 χρόνια και η ΔΑ δεν έχει κάνει τίποτα, περιμένει την ΤΕΡΝΑ, χωρίς να μας λένε το κόστος και τις δεσμεύσεις. Η διαχείριση των σκουπιδιών από ιδιώτες έχει επιπτώσεις και αυτό γίνεται. Με ευθύνη της Περιφέρειας και χρηματοδότησης να παρθεί απόφαση να πάνε σε αδειοδοτημένο χώρο και να σταματήσει το Αλιμάκι τώρα».
Η Σταματία Αλεξοπούλου επισήμανε πως πρέπει να σταματήσει το Αλιμάκι και να πάνε σε αδειοδοτημένο χώρο.
Ο Αγγελής Κοροβίλας επίσης τόνισε πως δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση «και είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Να πάμε σε αδειοδοτημένο χώρο, βρείτε λύση».
Ο Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε πως πρέπει να πάνε σε αδειοδοτημένο χώρο, άλλη λύση δεν υπάρχει, «αλλά ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο έχουν λύσει το πρόβλημα με την ανακύκλωση».
Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε πως υπάρχει πίεση χρόνου και πρέπει να βρεθεί λύση.
Ο Γιάννης Μερκούρης αποκάλυψε πως ο ίδιος -αλλά και άλλος δημοτικός σύμβουλος- μίλησε με τον κ. Νίκα και τον κ. Τσουκαλά και του είπαν πως «αρνείστε πεισματικά να πάτε τα σκουπίδια σε αδειοδοτημένο χώρο».
Ο Γιάννης Κατσούλας σημείωσε πως 3 χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τη δημοτική αρχή.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Γόντικας τόνισε πως είναι ευθύνη της Περιφέρειας το πού θα πάνε τα σκουπίδια, «να το λύσει η Περιφέρεια και να πάνε σε αδειοδοτημένο χώρο. Να πληρώσει η Περιφέρεια και να το διεκδικήσετε». Εκτίμησε πως η Καλλιρρόη δεν θα τελειώσει τον Οκτώβριο, «μη σας δουλεύει ο Νίκας, θέλει ένα χρόνο και βλέπουμε» επισήμανε. Πρότεινε να δοθεί περιθώριο 15 ημερών για να βρεθεί λύση και μετά να κλείσουν το Αλιμάκι.
Η πρόεδρος της Τ.Κ. Μύρου Αλιμακίου Παρασκευή Ράμμου επισήμανε πως η αλήθεια είναι ότι η ΔΑ δεν έχει κάνει τίποτα και δεν έχει συμμετοχή στα σοβαρά προβλήματα: «Έχετε απευθυνθεί κάπου για να φύγουν τα σκουπίδια; Κάθε 3 μήνες μας πάτε όλο και πιο πίσω. Εχουμε εγκαταλείψει τα σπίτια μας και τα κτήματά μας, δεν μπορούμε να πάμε. Στην τελευταία φωτιά το πρώτο βράδυ δεν είδα το δήμο πουθενά, μόνο μια υδροφόρα ήταν άδεια, μόνο η Πυροσβεστική ήταν εκεί». Επίσης τόνισε ότι την κοινότητά τους την έχουν εγκαταλείψει τελείως, ενώ έχει τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του δήμου, την Περιστεριά: «Η πόρτα του δημάρχου 3 χρόνια δεν έχει ανοίξει για εμάς, ντροπή, είμαστε πλήρως εγκαταλελειμμένοι».
Ο κάτοικος Δημήτρης Σινάνης επισήμανε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και συμπλήρωσε πως ο δήμαρχος θα έπρεπε να είναι παρών. «Αν δεν είναι παρών για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ο δήμος έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη τότε σε ποιο θα είναι;» αναρωτήθηκε, για να συμπληρώσει πως «έχουμε παρεξηγήσει την έκτακτη ανάγκη με την ανικανότητα της Περιφέρειας». Κάλεσε δε το Συμβούλιο να πάρει απόφαση και να λύσει το θέμα.
Ο πρόεδρος του Σώματος Χαράλαμπος Αυρηλιώνης επισήμανε ότι ο δήμαρχος απουσίαζε για σοβαρό λόγο. Είπε πως θα γίνει έκτακτο Συμβούλιο για αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες -πρόταση που τελικά δεν πέρασε. Και συμπλήρωσε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν έχει ευθύνη ο σημερινός δήμαρχος και η Περιφέρεια.   Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα