Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ναγκασάκι: Πώς τα σύννεφα έσωσαν μια πόλη από τον όλεθρο και πως από ένα λάθος γλύτωσαν χιλιάδες άμαχοι


αν σήμερα, 9 Αυγούστου του 1945, έπεσε δεύτερη ατομική βόμβα σε πόλη της Ιαπωνίας στο Ναγκασάκι.
«Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο. Σήμερα, έπεσε η Ατομική... Σήμερα, στα λιμάνια,
οι σωματέμποροι και οι πορτοφολάδες μπορούν να περηφανεύονται που δεν έγιναν Εφευρέτες..», είναι το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ «Ναγκασάκι».
Η πρώτη βόμβα, με το όνομα «Little Boy», έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Τη δεύτερη βόμβα την έλεγαν «Fat Man»…
Η Βόμβα στη Χιροσίμα σκότωσε δεκάδες χιλιάδες αθώους πολίτες και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της πόλης. Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραδοθεί και προέτρεψε τον λαό της να συνεχίσει τον αγώνα. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τότε έναν νέο στόχο μεταξύ τεσσάρων πόλεων που έκριναν ότι ήταν κατάλληλες για μια ακόμα πυρηνική επίθεση.


Η πόλη Κοκούρα, όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρομαχικών της Ιαπωνίας, ήταν η πρώτη επιλογή. Άλλες πόλεις που ήταν στη λίστα ήταν η Γιοκοχάμα, η Νιγκάτα και το Κιότο, αυτή η τελευταία, αντικαταστάθηκε από το Ναγκασάκι επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι το Κιότο - η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας - ήταν κυρίως ιστορικό, θρησκευτικό και αστικό κέντρο και η καταστροφή του θα οδηγούσε στο θάνατο αμέτρητων αθώων και σε μαζική καταστροφή ιστορικής κληρονομιάς.
Πορεία προς την Κοκούρα
Τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου, το αεροπλάνο B-29 με το όνομα «Bockscar» μετέφερε τον Χοντρό, τον «Fat Man» από τη βάση Tinian στον Ειρηνικό Ωκεανό προς την πόλη Κοκούρα. Η πόλη ήταν τυλιγμένη από πυκνά νέφη και το αεροπλάνο δεν μπορούσε να φτάσει με ασφάλεια στον στόχο του. Οι πιλότοι έκαναν πολλές προσπάθειες να πετάξουν πάνω από τις συντεταγμένες που θα έριχναν τη βόμβα, αλλά ιαπωνικά αντιαεροπορικά πυροβόλα χτύπησαν το αεροπλάνο και ο διοικητής της αποστολής Φρέντερικ Άσγουορθ έδωσε διαταγή για αλλαγή κατεύθυνσης του αεροπλάνου προς το Ναγκασάκι.
Η όλη επιχείρηση καθυστερούσε δραματικά και μια από τις βοηθητικές δεξαμενές καυσίμων είχε τρυπήσει, πράγμα που σήμαινε ότι το πλήρωμα δεν μπορούσε να επιστρέψει στη βάση του μετά τον βομβαρδισμό.
Όταν συνειδητοποίησαν το μέγεθος της ζημιάς, οι πιλότοι προσάρμοσαν το σχέδιο πτήσης τους μετά τον βομβαρδισμό με σημείο επιστροφής τη βάση της Οκινάουα.


Το Ναγκασάκι ήταν επίσης τυλιγμένο από πυκνά σύννεφα και ο στόχος δεν ήταν ορατός, αλλά ο διοικητής αποφάσισε ότι το πλήρωμα θα πλησίαζε κατά προσέγγιση, με τη βοήθεια του ραντάρ για να φτάσει στο σημείο όπου επρόκειτο να ρίξει τη Βόμβα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν μικρό λάθος υπολογισμού και η βόμβα έπεσε 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του ακριβούς σημείου.
Αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός κατέληξε να είναι ένα τεράστιο όφελος για τους κατοίκους του Ναγκασάκι, επειδή η έκρηξη της βόμβας περιορίστηκε σε ένα μέρος της πόλης γνωστό ως κοιλάδα Ουρακάμι. Μεγάλο τμήμα της πόλης προστατεύονταν από τους λόφους που περιβάλλουν την κοιλάδα, αλλά ακόμα κι έτσι, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και τις αμέσως επακόλουθες συνέπειες της.


Η απρόβλεπτη αλλαγή του καιρού γλίτωσε την πόλη Κοκούρα, η οποία θα είχε εξαλειφθεί πλήρως λόγω της θέσης της αφού εκτεινόταν ως επί το πλείστον σε επίπεδο έδαφος.
Και Γιάννης Ρίτσος για επίλογο: «Πέρασαν χρόνια από τότε. Δεν ξεχνώ. Δεν ξεχνώ την τερατώδη απειλή κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού. Δεν ξεχνώ τα λόγια του Αϊνστάιν: «Σταματήστε τον πυρηνικό ανταγωνισμό, πριν οι άνθρωποι ξαναγυρίσουν στα σπήλαια και στα τόξα»... Και οι πόλεμοι συνεχίζονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα