Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ο Γιος του Σαμ: Ο serial killer που αναστάτωσε τη Νέα Υόρκη στη 10ετία του 70 – Τα σκυλιά τον διέταζαν να σκοτώνει


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 10 Αυγούστου του 1977, όταν ο 24χρονος ταχυδρομικός υπάλληλος Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς συλλαμβάνεται και κατηγορείται ότι είναι ο «Γιος του Σαμ», ο serial killer, που τρομοκρατούσε τη Νέα Υόρκη για περισσότερο από ένα χρόνο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους επτά με πιστόλι.
Επειδή ο Μπέρκοβιτς στόχευε ελκυστικές νεαρές γυναίκες με μακριά καστανά μαλλιά, εκατοντάδες κορίτσια έκοψαν τα μαλλιά τους κοντά και βάφτηκαν ξανθές την εποχή που η σκιά του σκοτείνιαζε την πόλη του Γούντι Άλεν· χιλιάδες άλλες κοπέλες, απλά έμεναν τα βράδια στο σπίτι...
Μετά τη σύλληψή του, ο Μπέρκοβιτς ισχυρίστηκε ότι δαίμονες, αλλά και ένα μαύρο σκυλί Λαμπραντόρ, που ανήκε σε έναν γείτονα που τον έλεγαν Σαμ τον διέταξαν να διαπράξει τους φόνους!
Δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς μεγάλωσε από θετούς γονείς στο Μπρονξ· τραυματίστηκε ψυχολογικά από τον χαμό της θετής μητέρας του από καρκίνο το 1967 και με τον καιρό έγινε ολοένα και περισσότερο μοναχικός. Το 1971 κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε για τρία χρόνια, όπου διακρίθηκε ως ιδιαίτερα ταλαντούχος σκοπευτής. Το 1974 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως φύλακας. Η ψυχική του κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται σοβαρά το 1975 (αργότερα θα διαγνωστεί ως παρανοϊκός σχιζοφρενής).
Νιώθοντας απομονωμένος από τον κόσμο γύρω του, εκδήλωσε τάσεις πυρομανίας και έβαλε εκατοντάδες φωτιές στη Νέα Υόρκη, χωρίς να όμως ποτέ συλληφθεί. Ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς άρχισε να ακούει φωνές «δαιμόνων» που τον βασάνιζαν και τον πρόσταζαν να διαπράξει φόνους. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1975, ενέδωσε σε αυτές τις εσωτερικές φωνές και τραυμάτισε σοβαρά τη 15χρονη Μισέλ Φόρμαν με ένα κυνηγετικό μαχαίρι.


Τον Ιανουάριο του 1976, μετακόμισε σε ένα σπίτι στο Yonkers, ένα προάστιο της Νέας Υόρκης.
Τα σκυλιά της γειτονιάς σου... μου φωνάζουνε
Ο Μπέρκοβιτς πείστηκε ότι ο το σκυλί που ζούσε στο σπίτι, αλλά και άλλα σκυλιά της γειτονιάς είχαν κυριευτεί από δαίμονες που τον διέταζαν να δολοφονήσει ελκυστικές νεαρές γυναίκες. Ένα από τα σκυλιά της γειτονιάς βρέθηκε νεκρό από σφαίρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα από τον Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς, που είχε αρχίσει επίσης να βλέπει τους γείτονές του σαν δαίμονες...
Τον Απρίλιο του ‘76, ο Μπέρκοβιτς μετακόμισε σε μια πολυκατοικία στο Yonkers, αλλά στο νέο του σπίτι επίσης τον… περίμεναν σκυλιά. Ο γείτονάς του, ο συνταξιούχος Σαμ Καρ, είχε ένα μαύρο Λαμπραντόρ (του θύμιζε την ταινία Η Προφητεία...) που το φώναζε Χάρβεϊ. Ο Μπέρκοβιτς πίστευε ότι ο Χάρβεϊ τον παρακαλούσε να σκοτώσει. Έβλεπε επίσης τον Σαμ Καρ σαν έναν πανίσχυρο δαίμονα και όταν αργότερα αποκάλεσε τον εαυτό του «Γιο του Σαμ», σ’ αυτόν αναφερόταν.
Στις 28 Ιουλίου του 1976, ο Μπέρκοβιτς παράτησε τη δουλειά του ως φύλακας. Νωρίς το επόμενο πρωί, πήγε σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Μπρονξ, όπου δύο νεαρές γυναίκες μιλούσαν και έριξε πέντε σφαίρες από το περίστροφό του στο όχημα. Η δεκαοκτάχρονη Ντόνα Λόρια πέθανε ακαριαία και η φίλη της Τζόντι Βαλέντι τραυματίστηκε σοβαρά. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει κανένα στοιχείο που θα την οδηγούσε στα ίχνη του δολοφόνου.


Τα ξημερώματα της 24ης Οκτωβρίου του 1976, ο Μπέρκοβιτς χτύπησε ξανά, τραυματίζοντας σοβαρά τον 20χρονο Καρλ Ντενάρο καθώς βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και μιλούσε με μια φίλη του στο Κουίνς. Ένα μήνα αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου, η 16χρονη Ντόνα ΝτεΜάσι και η 18χρονη Τζοαν Λομίνο πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά στο δρόμο, καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους.
Στις 30 Ιανουαρίου του 1977, ο Μπέρκοβιτς πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα την Κριστίν Φροντ ενώ καθόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο Κουίνς με τον αρραβωνιαστικιό της. Η αστυνομία τότε άρχισε τότε να υποπτεύεται ότι όλα αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από έναν και μόνο άνθρωπο, όμως οι σφαίρες που βρέθηκαν δεν «έδεναν» την υπόθεση.
Στις 8 Μαρτίου του ‘77, η 19χρονη φοιτήτρια Βιρτζίνια Βοσκερίτσιαν έπεσε νεκρή από το πιστόλι του Μπερκοβιτς, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της στο Μανχάταν. Μια από τις σφαίρα ταίριαζε με εκείνες που είχαν συλλεχτεί από τον τόπο της πρώτης δολοφονίας.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος κυκλοφορούσε ελεύθερος και προσδιόριζε ότι ήταν ένας λευκός άνδρας γύρω στα 20, με μαύρα μαλλιά και μέτρια σωματική διάπλαση.
Μια πολυμελής ομάδα ντετέκτιβ οργανώθηκε – η ομάδα εργασίας «Omega» – για να εντοπίσει τον δολοφόνο.
Στις 17 Απριλίου, η 18χρονη Βαλεντίνα Σουριάνι και ο 20χρονος Αλεξάντερ Εσάου δολοφονήθηκαν από το ίδιο όπλο ενώ βρίσκονταν στο σταθμευμένο αυτοκίνητό τους στο Hutchinson Parkway. Αυτή τη φορά, ο δολοφόνος άφησε και ένα σημείωμα στο οποίο αναφερόταν για πρώτη φορά ως ο «Γιος του Σαμ».
Στις 29 Απριλίου, ο Μπέρκοβιτς πυροβόλησε το Λαμπραντόρ του Σαμ Καρ· είχε στείλει προηγουμένως ανώνυμη, απειλητική επιστολή στον Καρ σχετικά με το ζώο. Ο σκύλος επέζησε του πυροβολισμού και η αστυνομία άρχισε εξονυχιστική έρευνα στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, ο Μπέρκοβιτς άρχισε να στέλνει περίεργες επιστολές σε άλλους γείτονες, αλλά και στους πρώην ιδιοκτήτες των κατοικιών του. Τότε προκλήθηκαν υποψίες ότι ο Μπέρκοβιτς ήταν ο Γιος του Σαμ και οι παραλήπτες των επιστολών ανέφεραν το γεγονός στην τοπική αστυνομία. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η ομάδα Omega, αλλά οι ντετέκτιβ που είχαν λάβει χιλιάδες αναφορές για «ύποπτους» Γιους του Σαμ και δυσκολεύονταν να ερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις.
Στις 26 Ιουνίου, ο Γιος του Σαμ χτύπησε ξανά, τραυματίζοντας την Τζούντι Πλάσιντο και τον Σαλ Λούπο καθώς κάθονταν στο αυτοκίνητό τους στο Κουίνς. Η ανησυχία των κατοίκων της πόλης για τον μανιακό κατά συρροή δολοφόνο πήρε διαστάσεις πανικού και τα νυχτερινά κέντρα και τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης είδαν δραματική πτώση του τζίρου τους.
Ένα ισχυρό κύμα καύσωνα και ένα 25ωρο μπλακ άουτ στα μέσα Ιουλίου προκάλεσαν περισσότερη ένταση. Στις 31 Ιουλίου, μόλις ένα χρόνο και δύο ημέρες μετά την πρώτη δολοφονία του, ο Μπέρκοβιτς πυροβόλησε ένα νεαρό ζευγάρι που φιλιόταν σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Μπρούκλιν. Η εικοσάχρονη Στέισι Μόσκοβιτς τραυματίστηκε θανάσιμα και ο φίλος της, Μπόμπι Βιολάντε έχασε το αριστερό του μάτι και το 100% της όρασης από το δεξί.

Ανακουφισμένοι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης διάβασαν για τη σύλληψη του Μπέρκοβιτς. 

Η αρχή του τέλους
Λίγες μέρες αργότερα ένας αυτόπτης μάρτυς εμφανίστηκε για να καταθέσει ότι είχε δει έναν άνδρα με κάτι που έμοιαζε με πιστόλι λίγα λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς στο Μπρούκλιν. Οι πληροφορίες οδήγησαν στο να παραχθεί το πρώτο σκίτσο του Μπέρκοβιτς. Το πιο σημαντικό: δύο αστυνομικοί έκοβαν κλήσεις στάθμευσης στον δρόμο που έγινε το φονικό εκείνο το βράδυ. Ερευνώντας τις κλήσεις που εκδόθηκαν εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του Μπέρκοβιτς.
Η αστυνομία του Yonkers ερεύνησε τον Μπέρκοβιτς. Πεπεισμένοι ότι ήταν ο Γιος του Σαμ, ενημέρωσαν την ομάδα Omega για τα ευρήματά τους. Οι ντετέκτιβ, στις 10 Αυγούστου συνέλαβαν τον Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς, ενώ έφευγε από το σπίτι του. Με ικανοποίηση παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν ο Γιος του Σαμ!
Πάνω του βρέθηκε ένα ημιαυτόματο τουφέκι και ο ίδιος ομολόγησε ότι ήταν έτοιμος να διαπράξει κι άλλο φόνο· στο σπίτι του Μπέρκοβιτς βρέθηκε και το περίστροφο διαμετρήματος 0,44 με το οποίο είχε διαπράξει τις δολοφονίες.
Σύντομα τέθηκε το θέμα σχετικά με το αν ο Μπέρκοβιτς ήταν ψυχικά ικανός να δικαστεί, αλλά στις 8 Μαΐου 1978 η υπεράσπιση απέσυρε το επιχείρημα της παράνοιας και ο Μπέρκοβιτς ομολόγησε την ενοχή του για τις έξι δολοφονίες.
Κέρδη και δημοσιότητα
Ο Γιος του Σαμ, στην πραγματικότητα, φάνηκε να απολαμβάνει την δημοσιότητα που του παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης και προχώρησε στην πώληση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ιστορίας του σε εκδοτικό οίκο.
Αυτό το γεγονός οδήγησε την πολιτεία της Νέας Υόρκης να ψηφίσει τον πρώτο από μια σειρά Νόμων - αποκαλούμενων «Νόμων του Γιου του Σαμ» - με τους οποίους, η πολιτεία, θα εισέπραττε τα έσοδα που θα κέρδιζε ένας εγκληματίας από την πώληση της ιστορίας του και τα θα τα απέδιδε σε Ταμείο αποζημίωσης θυμάτων.


Ο Μπέρκοβιτς καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε ποινές κάθειρξης από 25 χρόνια μέχρι ισόβια. Έκτοτε του έχουν αρνηθεί την αποφυλάκιση υπό όρους αλλεπάλληλες φορές από το 2002.
Δεκαετίες μετά τη σύλληψή του, το όνομα «Son of Sam» είναι γνωστόακόμα σε πολλούς.
Αυτή τη στιγμή ο Γιος του Σαμ είναι 69 χρονών και κρατείται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Shawangunk στα βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου φέρεται να είναι πια φανατικός Χριστιανός. Ίσως για να ξορκίσει τους δαίμονές του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα