Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Τι είναι η «αθόρυβη παραίτηση» και τι σημαίνει αν το κάνουν συνάδελφοί σας -Τα viral βίντεο στο TikTok


Το να μην παίρνετε τη δουλειά σας στα σοβαρά έχει ένα νέο όνομα: «αθόρυβη παραίτηση». 
Η φράση δημιουργεί εκατομμύρια προβολές στο TikTok, καθώς ορισμένοι νέοι επαγγελματίες απορρίπτουν την ιδέα να «ξεπεράσουν τον εαυτό τους» για την καριέρα τους, χαρακτηρίζοντας τον μικρότερο ενθουσιασμό τους ως μια μορφή «παραίτησης».
Δεν πρόκειται όμως για κανονική παραίτηση, λένε οι επαγγελματίες, καθώς στην πραγματικότητα, η ιδέα είναι να παραμένουν σε αυτήν - αλλά να εστιάζουν τον χρόνο τους στα πράγματα που κάνουν εκτός γραφείου.
Τα βίντεο στο TikTok μιλούν για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κάνοντας μάλιστα και κάποια σαρκαστικά αστεία.
Ορισμένοι θέτουν αυστηρά όρια κατά των υπερωριών και υπέρ της οικογένειας. Άλλα δουλεύουν κανονικά το 8ωρο κάνοντας ακριβώς όσα χρειάζεται για να τα βγάλουν πέρα και τίποτα παραπάνω.
Πολλοί θέλουν δεν ενδιαφέρονται για την καριέρα τους.
Φυσικά, κάθε γενιά εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό και γρήγορα συνειδητοποιεί ότι το να έχεις μια δουλειά δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια.
Η «μούρη με μούρη» με τα αφεντικά και τις ασήμαντες ταπεινώσεις που πάντα επιβάλλονταν στις τάξεις των εργαζόμενων δεν ήταν ποτέ εύκολη.
Η διαφορά τώρα είναι ότι αυτή η ομάδα έχει το TikTok και τα hashtags για να εκφράσει τα συναισθήματά της.
Και αυτοί οι 20άρηδες εντάχθηκαν στον κόσμο της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, με όλες τις αποδιοργανωτικές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θολών ορίων μεταξύ εργασίας και ζωής. Πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν στην τρέχουσα ισχυρή αγορά εργασίας. Πρόσφατα στοιχεία από την Gallup δείχνουν ότι η δέσμευση των εργαζομένων μειώνεται.
Ο Κλέιτον Φάρις, 41 ετών, δήλωσε ότι όταν άκουσε πρόσφατα για τον νέο όρο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνειδητοποίησε ότι το έκανε ήδη αρνούμενος να αφήσει τις εργασιακές ανησυχίες να τον κυριεύσουν όπως παλιά.
«Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι σε αυτό είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει», είπε στο βίντεο του στο TikTok. «Εξακολουθώ να εργάζομαι το ίδιο σκληρά. Εξακολουθώ να πετυχαίνω εξίσου πολλά. Απλώς δεν αγχώνομαι και δεν σκίζω εσωτερικά τον εαυτό μου σε κομμάτια».


Σε όλες τις γενιές, η δέσμευση των εργαζομένων στις ΗΠΑ μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Gallup, αλλά η γενιά Z και οι νεότεροι millennials, γεννημένοι το 1989 και μετά, ανέφεραν τη χαμηλότερη δέσμευση από όλους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με 31%.
Ο Jim Harter, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας της Gallup για τον εργασιακό χώρο και την ευημερία, δήλωσε ότι οι περιγραφές των εργαζομένων για «ήσυχη παραίτηση» ευθυγραμμίζονται με μια μεγάλη ομάδα ερωτηθέντων στην έρευνα που ο ίδιος κατατάσσει ως «μη δεσμευμένους» -αυτούς που θα εμφανιστούν στη δουλειά και θα κάνουν το ελάχιστο που απαιτείται, αλλά όχι πολλά άλλα.
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα της Gallup και γεννήθηκαν μετά το 1989 -54%- ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Ένας παράγοντας που χρησιμοποιεί η Gallup για τη μέτρηση της δέσμευσης είναι αν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η εργασία τους έχει σκοπό. Οι νεότεροι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται έτσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να εργάζονται παθητικά και να κοιτάζουν τον εαυτό τους και όχι τόσο την δουλειά τους, δήλωσε ο Δρ Harter.
Η Πέιτζ Γουέστ, 24 ετών, δήλωσε ότι σταμάτησε να υπερβάλλει εαυτόν σε μια προηγούμενη θέση ως αναλύτρια μεταφορών στην Ουάσινγκτον, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της εργασίας της.
Το εργασιακό άγχος είχε γίνει τόσο έντονο που, όπως είπε, της έπεφταν τα μαλλιά και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ενώ έψαχνε για νέα εργασία, δεν εργαζόταν πλέον πάνω από 40 ώρες κάθε εβδομάδα, δεν εγγράφηκε για επιπλέον εκπαίδευση και σταμάτησε να προσπαθεί να συναναστρέφεται με τους συναδέλφους της.
«Έκανα ένα βήμα πίσω και είπα: "Θα δουλέψω μόνο τις ώρες που πρέπει να δουλεύω, που πραγματικά πληρώνομαι για να δουλεύω"», είπε. «Εκτός από αυτό, δεν πρόκειται να κάνω κάτι παραπάνω».
Η κ. West δήλωσε ότι βρήκε τον εαυτό της πιο αφοσιωμένο κατά τη διάρκεια των meeting μόλις σταμάτησε να προσπαθεί τόσο πολύ και μάλιστα έλαβε περισσότερα θετικά σχόλια.
Εγκατέλειψε τη δουλειά της πέρυσι και τώρα εργάζεται ως virtual assistant πλήρους απασχόλησης κερδίζοντας περίπου το 75% του προηγούμενου μισθού της, αφού μετακόμισε πίσω στην πατρίδα της, τη Φλόριντα.
Ο Zaid Khan, ένας 24χρονος μηχανικός στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε ένα ήσυχο βίντεο παραίτησης που έχει συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια προβολές σε δύο εβδομάδες. Στο viral TikTok του, ο κ. Khan εξήγησε την ιδέα ως εξής: «Παραιτείσαι από την ιδέα του να κάνεις το κάτι παραπάνω».
«Δεν είναι πλέον η νοοτροπία ότι η δουλειά πρέπει να είναι η ζωή σας», είπε.
Ο κ. Khan λέει ότι ο ίδιος και πολλοί από τους συναδέλφους του απορρίπτουν την ιδέα ότι η παραγωγικότητα υπερισχύει όλων- δεν βλέπουν την απόδοση.
Πηγή: Angela Yang - The Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα