Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ο μύθος των ταμειακών διαθεσίμων - Από 36,5 δισ. μόλις 2,3 δισ. είναι τα πραγματικά!


Μύθος είναι τελικά τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν «ασπίδα» απέναντι στις αγορές και μπορούν να καλύψουν έκτακτες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου τομέα.
Από το σύνολο των «ταμειακών διαθεσίμων» που επικαλείται συχνά η κυβέρνηση και ανέρχονται σε 36,5 δισ. ευρώ, σχεδόν τα μισά, περίπου, 15,7 δισ. ευρώ, είναι δεσμευμένα από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα άλλα μισά είναι καταθέσεις των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, δήμων κ.λπ., ενώ τα διαθέσιμα του Κράτους είναι μόλις 2,3 δισ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει, πως μόνο τα 2,3 δισ. ευρώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σε περίπτωση ανάγκης, όταν δηλαδή το δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί από τι αγορές για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες του.
Για παράδειγμα, θα ήταν καταστροφικό να ρευστοποιηθούν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων ή των Δήμων, για να πληρωθούν τοκοχρεολύσια.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Το συνολικό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων ανέρχεται σε 36,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται ως εξής:
  • 17,5 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • 2,3 δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.
  • 1 δισ. ευρώ, σε SDR από τον Δεκέμβριο του 2021.
  • 15,7 δισ. ευρώ, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του Μηχανισμού, 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα).
Σε ότι αφορά στο ποσό των 15,7 δισ. ευρώ, αυτό είναι δεσμευμένο από τον ΕΜΣ και προορίζεται μόνο για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης και δεν μπορεί να διατεθεί, το σύνολό του ή μέρος του, για οποιαδήποτε άλλη χρήση ή ακόμα και για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων ομολόγων.
Ο όρος αυτός τέθηκε από τον ΕΜΣ, προκειμένου οι δανειστές να είναι βέβαιοι ότι θα αποπληρωθούν, στα μεταμνημονιακά χρόνια τα δάνεια που έχουν καταβάλει στην Ελλάδα.
Για να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα «διαθέσιμα» ταμειακά διαθέσιμα είναι μόλις 2,3 δις. ευρώ, όσες δηλαδή είναι οι καταθέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς μόνο αυτό το ποσό μπορεί να διατεθεί άμεσα, για την κάλυψη δανειακών ή άλλων αναγκών του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα