Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Η αγωνία των προέδρων των χωριών του Δήμου Τριφυλίας

Του Άκη Γ. Κατρίτση, Υπ. δημάρχου Τριφυλίας
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ την κραυγή αγωνίας, που εκπέμπουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου Τριφυλίας. Μάλιστα έχουν συστήσει το «Δίκτυο Κοινοτήτων Τριφυλίας», όπου καταθέτουν τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους, με συνεχείς συνελεύσεις και ανακοινώσεις. Στην τελευταία δε συνέλευση παραβρέθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των προέδρων των κοινοτήτων του δήμου μας, κατόρθωμα και αυτό της δημαρχοντίας του “Μόνο Εγώ Μπορώ” κ. Λεβεντάκη.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων και ειδικά αυτοί της ορεινής Τριφυλίας, είναι οι καθημερινοί ήρωες και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αφού εκτός από πρόεδροι νοιάζονται και βοηθούν κάθε συμπολίτη τους που έχει ανάγκη, μια και στα χωριά μας έχουν μείνει συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας.
Ο Δήμος Τριφυλίας διά της παρούσας δημοτικής αρχής, σε αντίθεση ακόμη και με τις κείμενες διατάξεις, φέρθηκε και φέρεται με ασέβεια απέναντι στους προέδρους, στους ανθρώπους των χωριών και στις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα:
Α. Σε αντίθεση με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 67 Ν.3852/10) όχι μόνο δεν αναγνώρισε το δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούσαν την κοινότητα (κορυφαία παραδείγματα ασέβειας είναι οι συνεδριάσεις που αφορούσαν στις πλατείες Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και η μη πρόσκληση των προέδρων με δικαίωμα ψήφου!) αλλά ούτε καν προσκαλούσε τους προέδρους, όπως επιτάσσει ο νόμος και οι αρχές της δημοκρατίας.
Β. Επίσης δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Δημοτικού & Κοινοτικού Κώδικα (άρθρο 173 Ν.3463/06) και ουδέποτε απέδωσαν την πάγια προκαταβολή στους προέδρους των κοινοτήτων, όπως πράττουν οι περισσότεροι δήμοι, πράξη που θα βοηθούσε στην επίλυση των άμεσων και καθημερινών αναγκών των χωριών μας. Δεν είναι δυνατόν οι πρόεδροι να αλλάζουν λάμπες, να πληρώνουν από την τσέπη τους για την ύδρευση, να συντηρούν με τα μηχανήματά τους τους δρόμους...
Γ. Δεν τους αναγνώρισε ως συστατικά στοιχεία του δήμου, δεν σεβάστηκε τον αγώνα και τις αγωνίες τους, δεν τους άκουσε, δεν συνεργάστηκε μαζί τους. Για την ακρίβεια «άκουγε» μόνο τους πρόθυμους και πειθήνιους. Η «ενός ανδρός αρχή», η λογική «Μόνο Εγώ Μπορώ» αποδείχθηκε και σε αυτό τον τομέα αντιδημοκρατική, ασεβής και αναποτελεσματική.
Εμείς πιστεύουμε στις αρχές του κοινοτισμού, στις αρχές της τοπικής αποκεντρωμένης δημοκρατίας, στο διάλογο και στη συνεργασία, στην ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών των πολιτών, των φορέων και των κοινοτήτων. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και τις αυριανές προκλήσεις, στηρίζοντας τους ανθρώπους των χωριών, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες που έχει ανάγκη και το μικρότερο χωριό. Δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλης της Τριφυλίας, ορεινής και πεδινής ή παραθαλάσσιας, κάθε πόλης και κάθε χωριού και οικισμού. Αλλά πάνω απ’ όλα επαναφέροντας τη δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό στο Δήμο Τριφυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα