Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Σπουδαία ανακάλυψη: Με αυτή την ουσία μουμιοποιούσαν τους νεκρούς τους οι αρχαίοι Αιγύπτιοι


Στα ερείπια ενός εργαστηρίου ταρίχευσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις ουσίες και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τη μουμιοποίηση των νεκρών.
Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε τις ονομασίες των ουσιών που χρησιμοποιούνταν για την ταρίχευση των νεκρών από αιγυπτιακά χειρόγραφα, αλλά σήμερα αποκαλύπτονται οι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνταν.
Με τη βοήθεια μοριακής ανάλυσης των υπολειμμάτων που εντοπίστηκαν σε αγγεία, τα οποία βρέθηκαν στο εργαστήριο που ανακαλύφθηκε σε ταφικό χώρο το 2016, δόθηκαν ορισμένες απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι άλειφαν τα σώματα μετά τον θάνατο με διάφορες ουσίες για να μειώνουν τις δυσάρεστες οσμές και να το προστατεύουν από μύκητες, βακτήρια και σήψη. Ορισμένες από τις ουσίες που ταυτοποιήθηκαν είναι φυτικά έλαια, όπως άρκευθος, κυπαρίσσι και κέδρος, καθώς και ρητίνες, από φιστικιές, ζωικό λίπος και κερί μέλισσας.
Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν ποιες ουσίες χρησιμοποιούσαν για τη συντήρηση διαφόρων μελών του σώματος.
«Ήξεραν με ποιες -αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές- ουσίες έπρεπε αλείψουν το σώμα για να διατηρήσουν το δέρμα σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, χωρίς να έχουν μικροβιολογικό υπόβαθρο, χωρίς καν να γνωρίζουν για τα βακτήρια. Πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο γνώσης που συσσωρευόταν επί αιώνες» είπε ο Philipp Stockhammer, που συνυπογράφει την έρευνα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η ουσία «μύρο» που αναφέρεται σε χειρόγραφα που διασώζονται ήταν ένα μείγμα από έλαιο κέδρου, έλαιο αρκεύθου κυπαρισσιού και ζωικά λίπη.
Τα υλικά που χρησιμοποιούντα στο εργαστήριο προέρχονταν όχι μόνο από την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, αλλά και από την νοτιοανατολική Ασία, ή ενδεχομένως από τροπικές περιοχές της Αφρικής.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι αποκαλύπτουν την ανταλλαγή αγαθών μεταξύ απομακρυσμένων τοποθεσιών κι ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοηθούν οι ακριβείς ιδιότητες αυτών των ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα