Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Υποκρισία και προχειρότητα για τις αντικειμενικές αξίες!

Του Δημήτρη Α. Δριμή
Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε στις 6/2 το θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οφείλω να φρεσκάρω τη μνήμη μας και να θυμίσω πως πέρυσι τον Ιανουάριο στο ίδιο θέμα είχαμε ως «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» προτείνει:
“Η απόφαση του υπουργείου οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές είναι από τον Ιούνιο του 2021 (ΦΕΚ 2375/Β/07-06-2021). Η απόφαση αναφέρει πως ο υπουργός για τον καθορισμό των αξιών έλαβε υπόψη και: “32. Τα πολεοδομικά στοιχεία που υπεβλήθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους. 33. Τη γνώμη των αρμόδιων Δημοτικών Συμβουλίων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 261 του Ν. 3852/2010 (Α` 87), για τις αξίες των ακινήτων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους». Έχει ευθύνη η ανεύθυνη διοίκηση Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων απέναντι στους δημότες και το συμβούλιο.
Οφείλετε να μας πείτε καθαρά και ξάστερα:
Υπήρξε και ποια είναι η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας πολεοδομίας του δήμου προς το υπουργείο; Γιατί δεν φέρατε το θέμα των αντικειμενικών αξιών στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει γνώμη για τις νέες τιμές; Γιατί επείγεστε να εφαρμόσετε αμέσως τις αυξημένες αντικειμενικές; Στείλατε μήπως μόνοι σας πρόταση στο υπουργείο ή όλα τα αφήσατε στον αυτόματο; Ποια στοιχεία έλαβε ή δεν έλαβε υπόψη του ο υπουργός για τον καθορισμό των τιμών από το δήμο μας; Προφανώς κανένα. Και τώρα επείγεστε να εισπράξετε με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές, αντί να υπερασπιστείτε τους δημότες; Λαμπρά!
Προτείνουμε και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να αποφασίσουμε ομόφωνα τα παρακάτω:
  • Αναστολή εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για 5 τουλάχιστον μήνες.
  • Σε αυτό το διάστημα ο δήμος να εξακολουθήσει να χρεώνει τα ακίνητα με τις τιμές που ίσχυαν πριν τις νέες αυξήσεις.
  • Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία και των οικονομικών υπηρεσιών και των προέδρων των κοινοτήτων, για διαμόρφωση πρότασης που θα υποβληθεί στο υπουργείο οικονομικών. Πρότασης που να ανταποκρίνεται στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και δεν θα επιβαρύνει την ακίνητη ιδιοκτησία των οικισμών του δήμου μας.
  • Πρότασή μας, τέλος, είναι να υπάρξει διαβούλευση με το αρμόδιο υπουργείο για οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 100 ευρώ το τ.μ. σε όλους τους οικισμούς.”
Η παραπάνω πρότασή μας, (δες ΑΔΣ 5/2022 με ΑΔΑ:ΩΤΠ3ΩΗΕ-ΥΥΗ), ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Δριμή, Κατσίβελα και τους Ανεξάρτητους Αλευρά και Κοροβίλα (8 ψήφοι) και καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις Λεβεντάκη, Μπακούρου, Παναγιωτοπούλου και τον ανεξάρτητο Κουτρουμπή (10 ψήφοι), που ομονόησαν και αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπουργείου με τις μεγάλες αξίες. Αξίες που ισχύουν στο Δήμο μας από τις αρχές του 2022.
Σήμερα, έναν χρόνο μετά, συζητάμε για το ίδιο ΦΕΚ, για το ίδιο θέμα των αντικειμενικών αξιών, τελευταία ώρα, χωρίς διαβούλευση και σοβαρή εισήγηση. Τόσο καλά! Εφέτος όσοι καταψήφισαν την τότε πρότασή μας και προσυπέγραψαν, με την ψήφο τους, τις υψηλές αντικειμενικές αξίες του Υπουργείου σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών, άλλαξαν στάση.
Καλώς τα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα