Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Politico: Μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να εξαγοράσει το Μουντιάλ - Η πρόταση στην Ελλάδα για κατασκευή γηπέδων


Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή νέων γηπέδων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με το Ριάντ σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2030, όπως αποκαλύπτει το POLITICO σε σημερινό του δημοσίευμα.
Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα φιλοξενήσουν τα 3/4 όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.
Η συγκεκριμένη πρόταση - που πιθανώς αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ - συζητήθηκε σε ιδιωτική συζήτηση μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα και αποκαλύπτει το POLITICO.Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων για την υποψηφιότητα δήλωσε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να "αναλάβει πλήρως το κόστος" της διοργάνωσης, όσον αφορά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.
Δεν είναι σαφές αν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα πάνω σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.
Η ''πλούσια'' προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα τροφοδοτήσει τις επικρίσεις ότι η Σαουδική Αραβία επιχειρεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό πλούτο της για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας.
Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της FIFA για τις αρετές της υποψηφιότητας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στο προτεινόμενο τουρνουά θα διεξαχθούν αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια υποψηφιότητα μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Μέσης Ανατολής θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια μετά τη διοργάνωση του τουρνουά στο Κατάρ το 2022.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδαράβων είναι η κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 λαμβάνεται με δημόσια ψηφοφορία από το σύνολο του Κογκρέσου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ενώσεις-μέλη από όλο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες, που προσελκύονται από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα, και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, τότε η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.
Το POLITICO προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
"Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων''
Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αποτελούσε το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι επιτυχίες που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής το Ριάντ περιλαμβάνουν την απόκτηση των δικαιωμάτων για τη φιλοξενία αγώνων πυγμαχίας του παγκόσμιου πρωταθλήματος, του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και των αγώνων αυτοκινήτου της Formula 1, ενώ παράλληλα δημιούργησε το δικό της επαναστατικό τουρνουά γκολφ. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια εξέχουσα αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.
Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό εμπειρογνώμονα.
"Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος - το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων", δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας. "Αυτή η τοποθέτηση θα επέτρεπε στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, κάτι που επιδιώκει να επιτύχει χτίζοντας σχέσεις με βασικούς εταίρους".
"Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε γενναιοδωρία, πρόσθεσε.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το τουρνουά έχει προκαλέσει την αντίδραση των παρατηρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας σε βάρος της κοινότητας LGBTQ+ και των μεταναστών εργατών.
"Η συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας δεν θα έπρεπε να επιβραβεύεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο", δήλωσε ο Μίνκι Γουόρντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Όσο η Σαουδική Αραβία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και τιμωρεί τις γυναίκες για τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει προστασία για τους μετανάστες εργάτες που θα κατασκευάσουν την πλειοψηφία των νέων γηπέδων και εγκαταστάσεων, η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη θεσπίσει η FIFA".
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ του 2022 αμαυρώθηκε από επικρίσεις κατά του κράτους του Κόλπου για την κακή μεταχείριση και τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργατών.
Οι... κακές αναμνήσεις της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, η κατασκευή μεγάλων υποδομών για αθλητικά γεγονότα είναι ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς θεωρείται "μνημείο κυβερνητικής σπατάλης", όπως αναφέρει το δημοσίευμα του POLITICO.
Το 2004, η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Ελλάδα να δαπανά περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των υποδομών έμεινε εγκαταλελειμμένο μετά το πέρας της διοργάνωσης.
"Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και αναγκάστηκε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή θυμού για τους Έλληνες, οι οποίοι αμφισβήτησαν ότι οι Αγώνες έσπρωξαν τη χώρα τους ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ ορισμένοι έχουν κατεδαφιστεί.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα έχει επιδιώξει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της αρχηγικής αντιπάλου Τουρκίας στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ριάντ, η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο μπιν Σαλμάν" γράφει το δημοσίευμα.
Ο Μπιν Σαλμάν, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή "πράσινου υδρογόνου".
Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε θέματα "διμερής, περιφερειακής συνεργασίας".
Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος.
Η απάντηση Αυγενάκη
O Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απάντησε με ανάρτηση του στο Τwitter στο ρεπορτάζ του Politico σχετικά με τις επαφές της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία για την κοινή διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2030, αλλά δήλωσε πως εμπεριέχονται πολλές ανακρίβειες.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού έγραψε πως ναι μεν υπάρχουν επαφές μεταξύ των τριών χωρών (Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος), όμως αυτές βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
"Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας”, αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ανάρτησή του. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα