Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ελληνική Pisa: Κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά 1 στους 4 μαθητές Γυμνασίου - Αγκάθι το συντακτικό στο Δημοτικό

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, μετά από μελέτη και αποτίμηση των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα 2022, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Τα κύρια σημεία της σχετικής έκθεσης της επιτροπής, σχετικά με τις εξετάσεις, οι οποίες αφορούσαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, συνοψίζονται στα παρακάτω:
Σχετικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθεί η κειμενοκεντρική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος με εστίαση στην παιδαγωγική των πολυγραμματισμών και στη νοηματοδότηση της γλωσσικής πολυμορφίας και ετερότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας, στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου, στην αξιοποίηση δραστηριοτήτων εμβάθυνσης, καθώς και στην καλλιέργεια μεταγνωστικών ικανοτήτων μέσω σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων.
Ως προς τα Μαθηματικά, αναδεικνύεται η ανάγκη εμπέδωσης βασικών μαθηματικών εννοιών μέσω της συστηματικής εξάσκησης στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και η ενίσχυση του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας μέσα από μετατοπίσεις στη διδακτική πρακτική που εστιάζουν στη συμπερίληψη και στη σύνδεση των Μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο "Ελεύθερος Τύπος", το 72,9% είναι το ποσοστό των σωστών απαντήσεων στη Γλώσσα για τους μαθητές του Δημοτικού ενώ μόλις το 66,5% απάντησε σωστά στις ερωτήσεις των Μαθηματικών.
Οι περισσότερες λανθασμένες απαντήσεις στο μάθημα της Γλώσσας, εντοπίστηκαν σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού ενώ περιορισμένος αριθμός σωστών απαντήσεων εντοπίστηκε και στο λεξιλόγιο. Οσον αφορά τα Μαθηματικά, τα μεγαλύτερα προβλήματα των μαθητών εντοπίζονται στη Γεωμετρία.
Από την άλλη πλευρά, το 57,1% των μαθητών του Γυμανσίου απάντησε σωστά στις ερωτήσεις τις Γλώσσας με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην κατανόηση των προηγούμενων τάξεων ενώ μόλις το 45,4% απάντησε σωστά στα Μαθηματικά, αποδεικνύοντας πως 1 στους 4 μαθητές βρίσκεται κάτω από το οριακό επαρκές επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του μαθήματος.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξετάσεις διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου 2022 σε 554 σχολεία, δημοτικά (ΣΤ' τάξη) και γυμνάσια (Γ' τάξη), όλων των τύπων όλης της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών και μαθητριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα