Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Πρόστιμο 5.000 ευρώ για παράνομους εργάτες γης

Από επιθεωρητές εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.        
Έγκυρη άδεια διαμονής ή κάποιον άλλο τίτλο που να πιστοποιεί τη νομιμότητά τους θα πρέπει να αξιώνουν από πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. (π.χ. Αλβανία, Πακιστάν) όσοι θέλουν να τους απασχολήσουν σε αγροτικές εργασίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο paseges.gr, αυτό προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4052/2012, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ, όπως υπενθυμίζουν με δελτίο Τύπου οι ΟΑΣ Λασιθίου, ΑΣ «Ησίοδος», ΑΣ Κουτσουρά και Συν/σμός Ανθοπαραγωγών.
Σε περίπτωση ελέγχου από Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και διαπίστωσης μη τήρησης των παραπάνω, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά παράνομα απασχολούμενο πολίτη τρίτης χώρας.
Στην περίπτωση που διατάσσεται διαδικασία αναγκαστικής επιστροφής στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης, τα πραγματικά έξοδα επιβαρύνουν τον εργοδότη.Οι παράνομα απασχολούμενοι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν, όπως και κάθε νόμιμος, να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ακόμα και τα έξοδα αποστολής των χρημάτων τους.Υπάρχουν και διοικητικές κυρώσεις, όπως αποκλεισμός από όλες ή ορισμένες δημόσιες παροχές, ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, ακόμα και κονδυλίων της Ε.Ε., για διάστημα που μπορεί να φτάνει έως και πέντε έτη, όπως και ποινικές κυρώσεις, φυλάκισης τουλάχιστον πέντε μηνών. Ακριβώς τα παραπάνω ισχύουν και για επιχειρήσεις (δημοπρατήρια, συσκευαστήρια), όπως και η προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες δε φέρουν καμία ευθύνη αν τα συγκεκριμένα έγγραφα (άδεια διαμονής κ.λπ.) είναι πλαστογραφημένα ή παραποιημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα