Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Μεσσηνία: Επικίνδυνες ελλείψεις στα μαγαζιά διαπιστώνουν οι Υπηρεσίες

Αναρχία από την ηλεκτρονική ίδρυση των καταστημάτων
Την «μπάλα» φαίνεται πως έχουν χάσει οι αρμόδιες Υπηρεσίες με τη λειτουργία των καταστημάτων και ιδιαίτερα του υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού η νέα νομοθεσία τις έχει παραγκωνίσει και αυτό λειτουργεί υπέρ των παρανομούντων και όχι υπέρ της απλούστευσης της διαδικασίας με στόχο τη λιγότερη γραφειοκρατία.
Η πλειοψηφία των φακέλων που ελέγχουν δειγματοληπτικά, όπως πλέον ορίζει ο νόμος, των ήδη λειτουργούντων καταστημάτων, έχει σημαντικότατες ελλείψεις. Επίσης, το γεγονός ότι με τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η Πυροσβεστική που είναι μια από τις Υπηρεσίες που ελέγχει, δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει πρόστιμα για ζητήματα πυρασφάλειας (όπου εντάσσονται και οι έλεγχοι για τις εγκαταστάσεις υγραερίου), ούτε να στείλει την υπόθεση δικαστικά, αλλά μόνο να ενημερώσει την αδειοδοτούσα αρχή, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο μπερδεμένη.
Τραγέλαφος
Από το καλοκαίρι του 2017, όποιος θέλει να ανοίξει κατάστημα μπαίνει με τους κωδικούς του από το taxisnet σε ένα ειδικό σύστημα και δηλώνει την έναρξη λειτουργίας της

επιχείρησής του ηλεκτρονικά, χωρίς να πρέπει να καταθέσει τίποτα σε Υπηρεσίες. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος να έχει προς έλεγχο ανά πάσα στιγμή όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εγκρίσεις σε φάκελο, τα οποία απαιτεί ο νόμος και αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία του καταστήματός του.
Και από εκεί αρχίζει ο τραγέλαφος, αφού ο νέος νόμος ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγείας και Πυροσβεστική να πραγματοποιήσουν σε αυτά τα καταστήματα δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 30% .
Το σύνολο των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε αυτά τα δύο χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος στη Μεσσηνία, έχει διαπιστώσει κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ότι τα περισσότερα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους με αυτό τον τρόπο, έχουν πολλές και επικίνδυνες ελλείψεις στους φακέλους τους. Ελάχιστοι, μόνο ένα 10%, όπως διαπιστώνεται είναι πλέον οι τυπικοί που έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εγκρίσεις.
Οι ελλείψεις γνωστοποιούνται στην αδειοδοτούσα αρχή του εκάστοτε Δήμου και από το σημείο αυτό αρχίζουν τα παρατράγουδα με αιρετούς, φιλίες και παρεμβάσεις. Και όσοι επιχειρηματίες έχουν διάθεση να συμμορφωθούν, είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν με περισσότερο χρόνο τις υπηρεσίες (οι οποίες πλέον λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό), απ’ ότι με το παλιό σύστημα.
Έτσι, είναι αδύνατο οι υπηρεσίες να έχουν μια πλήρη εικόνα για τα όλα τα καταστήματα που λειτουργούν σε μια περιοχή. Ενώ και αυτοί που έτυχαν στον δειγματοληπτικό έλεγχο και αναγκάσθηκαν να συμμορφωθούν, εννοείται πως δε θα το είχαν πράξει σε διαφορετική περίπτωση.
Χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας
Οι βασικότερες ελλείψεις που παρατηρούνται είναι σε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική νομοθεσία, ενώ οι πιο σοβαρές είναι αυτές που αφορούν την πυρασφάλεια και τη λειτουργία εγκαταστάσεων υγραερίου. Δυστυχώς, η Καλαμάτα έχει πολύ άσχημη εμπειρία στον τομέα αυτό, όταν το 2019 ανήμερα της Υπαπαντής τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε κατάστημα εστίασης από φωτιά που εκδηλώθηκε από το υγραέριο.
Δυστυχώς στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που κάνει πλέον και η Πυροσβεστική, έχει διαπιστώσει καταστήματα να λειτουργούν χωρίς κανένα πιστοποιητικό.
Η Πυροσβεστική πλέον δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και γνωστοποιεί την παράβαση στην αδειοδοτούσα αρχή, η οποία ζητά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη συμμόρφωση. Αν δεν συμμορφωθεί το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο Δήμο για ανάκληση της άδειας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το τελευταίο διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας έχει στείλει στο Δήμο Καλαμάτας 10 φακέλους με σοβαρές ελλείψεις για ισάριθμα καταστήματα στην οδό Ναυαρίνου.
Ένα επίσης, πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι τα καταστήματα που λειτουργούν από παλιά ακόμα και δεκαετίες και δυστυχώς διαπιστώνεται να μην έχουν ανανεώσει τις εγκρίσεις και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, καθώς δεν ζητείται από την αδειοδοτούσα αρχή, η ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους.
Έτσι, έχουμε καταστήματα που λειτουργούν με μια άδεια που έχουν εκδώσει για παράδειγμα από το 1980 και με ένα πιστοποιητικό που είχαν από τότε…
Της Βίκυς Βετουλάκη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα