Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Δ. Σ Τριφυλίας: Δεν υπάρχει πλειοψηφία, υπάρχει σχετικώς πλειοψηφούσα παράταξη!

Επειδή πολλές φορές, τόσο σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας όσο και εκτός αυτού σε διάφορες συζητήσεις αιρετών, αλλά και κατοίκων της περιοχής, έχουν ακουστεί αναφορές περί πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εννοώντας την παράταξη του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη, δίχως να έχω καμία διάθεση για «μάθημα» φιλολογικού ή πολιτικού περιεχομένου, απλώς θεωρώ πως πρέπει να επισημάνω το αυτονόητο:
Στο Δ.Σ. Τριφυλίας – όπως και σε όποιο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξελέγη δήμαρχος από την α’ Κυριακή – δεν υπάρχει πλειοψηφία. Υπάρχει μόνο πλειοψηφούσα παράταξη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Σε κάποιες δε περιπτώσεις η πλειοψηφούσα παράταξη, αυτή δηλαδή που έχει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους ως παράταξη σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις, δεν είναι καν η παράταξη του δημάρχου, επειδή ο πρώτος της α’ Κυριακής δεν εξελέγη δήμαρχος τη β’ Κυριακή, αλλά δήμαρχος εξελέγη ο δεύτερος της α’ Κυριακής.
Εν προκειμένω, στο Δ.Σ. Τριφυλίας σχετικώς πλειοψηφούσα παράταξη είναι η παράταξη του δημάρχου, επειδή ήταν πρώτη σε εκλογική δύναμη την α’ Κυριακή εκλέγοντας περισσότερους δημοτικούς συμβούλους σε σχέση με τις λοιπές παρατάξεις.
Άλλωστε, ακόμα και στον ίδιο το νόμο και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά και τις σχετικές

εγκυκλίους, δε γίνεται αναφορά σε πλειοψηφία και μειοψηφία, αλλά σε παράταξη δημάρχου και λοιπές παρατάξεις. Όπου, ωστόσο, έχει γίνει επίσημα σύμπραξη παράταξης ή παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία με την έγκριση και υπογραφή σχετικών πρακτικών, εάν και εφόσον το σύνολο των συμβούλων των συμπραττουσών παρατάξεων που, πλέον, λογίζονται ως ενιαία παράταξη δημάρχου, είναι περισσότερο από τους μισούς του συνολικού αριθμού μελών του Σώματος, τότε και μόνο τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει παράταξη με πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό με τη σημείωση ότι δεν υπάρχουν, στην πράξη, «διαρροές» από τις παρατάξεις αυτές.
Για δε περιπτώσεις με παρατάξεις, πλην βεβαίως παρατάξεων δημάρχων, που απλώς ενέκριναν να πάρουν έμμισθες θέσεις μέλη τους με έγκριση πρακτικών συμφωνίας για το διορισμό, ούτε καν τίθεται σε θεωρητικό και υποθετικό επίπεδο ζήτημα περί πλειοψηφίας!
Αυτό έγινε πασιφανές στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, κατά τη συζήτηση θεμάτων για τα νομικά πρόσωπα και για τα δύο εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που τέθηκαν και για τα οποία «πέρασε», ομόφωνα μάλιστα, η πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για αναβολή και εκ νέου συζήτησή τους στο Σώμα, αφού έτσι κι αλλιώς εκείνη τη στιγμή στο Σώμα η παράταξη του δημάρχου δε διέθετε πλειοψηφία…
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα