Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019

Όλική επαναφορά των επικουρικών συντάξεων με αυξήσεις από τον Νοέμβριο

Σε εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης προχώρα το υπουργείο Εργασίας μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αλλαγές αφορούν τόσο τις νέες επικουρικές συντάξεις, που δόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου όσο και τις παλαιές επανυπολογισμένες, λόγω της έλλειψης αναλογιστικής μελέτης που να αποδεικνύει την βιωσιμότητα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.
Παράλληλα καταργούνται από τώρα και στο εξής, με την καταβολή της σύνταξης Νοεμβρίου, οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε 260.000 επικουρικούς συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016 διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Η απόφαση επηρεάζει σημαντικά κατ' αρχήν περίπου 260.000 συνταξιούχους που έχασαν έως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα επειδή είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά. Από τις μειώσεις επηρεάστηκαν κυρίως συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, κυρίως πρώην μισθωτών του τ. ΙΚΑ, όπως

επίσης τραπεζοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων κ.α. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων είχε απώλειες από 100-200 ευρώ.
Αγωγές
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δικηγόροι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι αναδρομικά ποσά μπορούν να καταβληθούν σε όσους συνταξιούχους έχουν ήδη καταθέσει αγωγή, διεκδικώντας το ποσό που τους κόπηκε για 41 μήνες από το Ιούνιο του 2016. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αγωγή δικαιούται από τον επόμενο μήνα να λάβουν το ποσό της επικουρικής σύνταξης πριν την εφαρμογή της περικοπής του Ν. 4387/16. Το κόστος των περικοπών αυτών φτάνει στα 25 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει είτε να εκπονήσει αναλογιστική μελέτη για να αποδείξει την βιωσιμότητα του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, είτε να φέρει νέα μεταρρύθμιση για τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού παλιών και νέων επικουρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα επηρεάζονται περίπου 130.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2017 μέχρι και φέτος, ενώ στον αέρα βρίσκονται περίπου 1,3 εκατ. επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με αποτέλεσμα να έχει προκύψει προσωπική διαφορά. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα