Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αυτή είναι η επιτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία...

Χθες ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σκυλακάκης έδωσε στην δημοσιότητα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πέρσι και είχε καταψηφίσει η ΝΔ, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση μιλάει για την μεγάλη της επιτυχία, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ.
Τι λένε λοιπόν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης;
1. Έχουμε υπέρβαση εσόδων κατά 1.5 δις ευρώ.
2. Έχουμε μείωση δαπανών κατά 1.7 δις ευρώ.
Αυτά άν τα αθροίσουμε μας δίνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρώ.
Πού οφείλεται η αύξηση των εσόδων, αφού τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 616 εκ.ευρώ μόνο, μα φυσικά στην εκταμίευση του 1 δις περίπου ευρώ από την πώληση πακέτου μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από πού μειώθηκαν οι δαπάνες, όπως φαίνεται από τα συμπληρωματικά στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός, από την μείωση κατά 800 εκ.ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δηλαδή από τους πενιχρούς πόρους για ανάπτυξη και τα υπόλοιπα από το συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος.
Κοιτώντας και τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση και την εκτίμησή της για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, εύκολα κατανοούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα υπολείπεται του αντικοινωνικού και αντιαναπτυξιακού προϋπολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε μέχρι τις εκλογές η ΝΔ.
Πιό συγκεκριμένα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2019 στα 2%, έναντι 2,5% του προϋπολογισμού και 2,3% της τρόικας.
Προβλέπει 2,8% αύξηση του ΑΕΠ για το 2020, έναντι 4% που έλεγε στο προεκλογικό της πρόγραμμα και 2.2% που εκτιμά η ΕΕ.
Τέλος, με απόλυτη σαφήνεια είπε: Στο τέλος του χρόνου θα δώσουμε 200 εκ. ευρώ σε κάποια επιδόματα, αν μας επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.
Συμπληρώνω, κάτι πού δεν είπε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλεγαν, ότι τα έσοδα "σωθηκαν" από τις προκαταβολές του 1,5 περίπου εκ. οφειλετών του Δημοσίου, που μπήκαν στην ρύθμιση, των 120 δόσεων τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα