Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κυπαρισσία: Στο σκοτάδι το λιμάνι, κλοπές και ζημιές σε βάρκες και σκάφη…

Σαν να μην έφταναν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στο λιμάνι της Κυπαρισσίας μετά την κατάρρευση τμήματος του νέου προσήνεμου μόλου και την κλίση προς κατάρρευση που έχει πάρει και τμήμα του παλιού, εδώ και δυόμισι μήνες έχει βυθιστεί και στο σκοτάδι. Εξαιτίας αυτού σημειώνονται αλλεπάλληλες κλοπές και ζημιές σε βάρκες και σκάφη!
Το σκοτάδι στο λιμάνι αφήνει ελεύθερο πεδίο σε κακοποιά στοιχεία, που «αλωνίζουν» ανενόχλητα, κλέβοντας, από βάρκες και επαγγελματικά σκάφη, εργαλεία και μπαταρίες, αδειάζοντας τα ρεζερβουάρ των καυσίμων και προκαλώντας φθορές και ζημιές. Οι αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, κυριολεκτικά έχουν χάσει τον ύπνο τους και βρίσκονται σε απόγνωση. Κάποιοι, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα που σημειώνονται οι κλοπές και οι ζημιές σε σκάφη και βάρκες, σηκώνονται απ’ τα κρεβάτια τους μες στη νύχτα και με τα αυτοκίνητά τους κάνουν μια βόλτα απ’ το λιμάνι, για να δουν εάν συμβαίνει κάτι και να προστατεύσουν έτσι τις περιουσίες τους. Κάτι, δηλαδή, σαν ιδιότυπο νυχτερινό περίπολο, όπως τόνισαν στο «Θ» αλιείς, αφού άλλος τρόπος δεν υπάρχει, καθώς, από τους αρμόδιους, Δήμο Τριφυλίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, δεν έχει δοθεί λύση αποκατάστασης του προβλήματος που είχε προκληθεί εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε κάποιο πίλερ ηλεκτρικού ρεύματος από γυμνά καλώδια.

Όπως έχουμε γράψει στο «Θ», στις 24 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε μία βλάβη στις καλωδιώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και επειδή το μπάχαλο στο λιμάνι είναι τέτοιο, για να αποφευχθούν χειρότερα και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές από ηλεκτροπληξία, από το Δήμο «έκοψαν» τελείως τη ρευματοδότηση. Σκάφη, δε, επαγγελματικά, αλιευτικά και κάποια ιστιοφόρα που «πιάνουν» λιμάνι, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Το λιμάνι, όπως είναι γνωστό και έχουμε πολλάκις τονίσει, έχει καταστραφεί - μετά την κατάρρευση τμήματος του καινούργιου προσήνεμου μόλου –, ενώ αφού δε γίνεται καμία παρέμβαση αποκατάστασης και προστασίας από τους κυματισμούς, βαίνει προς κατάρρευση και τμήμα του παλιού.
Γνωστό είναι, επίσης, ότι δεν παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια ελλιμενισμού και πολλές φορές έχουν βουλιάξει σκάφη και βάρκες στο αλιευτικό καταφύγιο. Οι αλιείς διαμαρτύρονται, φωνάζουν, καταγγέλλουν για τα 14 εκατομμύρια ευρώ που «πέσανε» για το λιμάνι, αλλά τα πήρε η θάλασσα και κανένας δεν έχει λογοδοτήσει, ενώ σε κανέναν δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, λες και ο μόνος που έφταιγε ήταν ο κακός ο καιρός!
Τουλάχιστον, είναι άμεση ανάγκη να αποκατασταθούν η ρευματοδότηση και ο φωτισμός του λιμανιού!
Θυμίζουμε πως στις 12 Νοεμβρίου έγινε αυτοψία στο λιμάνι με αντικείμενο τη ρευματοδότηση και το φωτισμό, που επείγουν, στην οποία παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Σταύρος Παπαχρήστου, η προϊστάμενη του Α’ Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας, υποπλοίαρχος Βασιλική Κάσση και, βεβαίως, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων, Κώστας Ροϊλός, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείες και οι ηλεκτρολόγοι της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε, για μια ακόμη φορά, πως στο λιμάνι υπάρχουν πολλά προβλήματα και πολλές κακοτεχνίες, ενώ επικεντρώθηκαν στον τρόπο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.
Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις και διαβεβαιώσεις που τότε δόθηκαν, μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει.
Φανερά απογοητευμένος, ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, μιλώντας στο «Θ», εξέφρασε τις διαμαρτυρίες των αλιέων και την απόγνωσή τους για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι και καυτηρίασε έντονα το γεγονός ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους αρμόδιους, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει.
«Δυόμισι μήνες το λιμάνι είναι στο σκοτάδι. Χωρίς ρεύμα και φως. Δεν μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας, για το μεροκάματό μας, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σκάφη που έρχονται να ελλιμενιστούν και, από πάνω, μας κλέβουν κιόλας και προκαλούν ζημιές σε βάρκες και σκάφη μες στο σκοτάδι… Τι άλλο να πω; Έκαναν αυτοψία, είδανε, είπανε κάποια πράγματα, αλλά μείνανε εκεί. Ακόμα περιμένουμε. Το λιμάνι έχει πολλά προβλήματα, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, αλλά δυστυχώς…
Με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τι γίνεται; Πού βρίσκεται; Με τη μελέτη και την αποκατάσταση, ακόμα περιμένουμε. Όλο εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις. Σε πράξεις, τίποτα…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα