Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η καλή τιμή του λαδιού κίνητρο για λίπανση των ελιών


Γράφτηκε από την Κέλλυ Δημητρούλια

Η καλή τιμή του ελαιολάδου δίνει σε περισσότερους φέτος κίνητρο αλλά και χρήματα για να λιπάρουν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, σε όλη τη Μεσσηνία. Αυτό διαπιστώνουν τουλάχιστον γεωπόνοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, από την Καλαμάτα μέχρι το Πεταλίδι και το Μελιγαλά.
Ο Κώστας Λαμπρινός (Μεσσήνη) πέρυσι παρατήρησε πως τουλάχιστον 10% περισσότεροι παραγωγοί προχώρησαν σε λίπανση των καλλιεργειών τους. Για την ώρα θεωρεί πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της συγκομιδής και περιμένει πως οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν λίπανση προς τα τέλη του μήνα. Ο ίδιος βλέπει να κινούνται μέχρι στιγμής τα αμμωνιακά - αζωτούχα λιπάσματα, σε κάθε περίπτωση όμως το Φεβρουάριο θα δείξει.
Ο Περικλής Ηλιόπουλος (Πεταλίδι) επίσης διαπιστώνει περιορισμένο ενδιαφέρον καθώς είναι όψιμη η ελαιοσυγκομιδή. Ετσι, η λίπανση θα γίνει το Φεβρουάριο, εφόσον όμως έχουμε βροχές. Οπως παρατηρεί μέσα στον Ιανουάριο φάνηκε κάποιο ενδιαφέρον, όμως γρήγορα σταμάτησε καθώς δεν είχαμε βροχές αλλά αέρα και πάγο. Φέτος, για την ώρα βλέπει να ζητούν περισσότεροι αζωτούχα λιπάσματα, ενώ ο ίδιος προτείνει τα σύνθετα και γενικά εμπλουτισμένα με βόριο και μαγνήσιο, σημειώνοντας πως είναι καλό τα λιπάσματα να έχουν ιχνοστοιχεία. Οσο για τις τιμές, έχουν μειωθεί όμως «όχι όσο θα έπρεπε» παρατηρεί.


Ο Δημήτρης Βορβίλας (Θουρία) βλέπει πως για την ώρα η αγορά είναι κάπως υποτονική λόγω των εκλογών, εκτιμά, καθώς ακούει από τους παραγωγούς πως πρώτα θα περιμένουν να μάθουν το αποτέλεσμα των εκλογών και στη συνέχεια να αποφασίσουν τι θα κάνουν. «Ασε να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές» μας είπε πως ακούει σχεδόν καθημερινά, καθώς ο κόσμος έχει φοβηθεί απ’ όσα ακούγονται. Πάντως, διαπιστώνει πως πολλοί είναι θετικοί να προχωρήσουν σε λίπανση των καλλιεργειών τους, αφού έχουν το κίνητρο της καλής παραγωγής, λόγω της καλής τιμής φέτος. Ο ίδιος παρατηρεί πως περισσότεροι για την ώρα ενδιαφέρονται για σύνθετα λιπάσματα.

Το ενδιαφέρον των παραγωγών έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται παρά το γεγονός πως δεν έχει ολοκληρωθεί η ελαιοσυγκομιδή. Αλλωστε, πέρα από το γεγονός πως αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν πρώτα να γίνουν οι... εκλογές, όπως ναφέρουν χαρακτηριστικά, η λίπανση γίνεται ούτως ή άλλως στις περισσότερες καλλιέργειες μέσα στο Φεβρουάριο, εφόσον φυσικά το επιτρέψει ο καιρός κι έχουμε βροχές.
Πάντως, και φέτος φαίνεται πως οι παραγωγοί θα επιλέξουν τα λιπάσματα ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους. Οσο για τις τιμές, φαίνεται πως διατηρούνται -με μικρές αυξομειώσεις- στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Ο Λάζαρος Ντανταβασίλης (Μελιγαλάς) επίσης παρατηρεί πως λόγω της καλής παραγωγής και τιμής περισσότεροι εκδηλώνουν ενδιαφέρον φέτος. Οπως σημειώνει «το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι οι τιμές των προϊόντων. Οταν τα προϊόντα έχουν τιμές και απορροφούνται από την αγορά, έχει ενδιαφέρον και ο παραγωγός να αναβαθμίσει την καλλιέργειά του και να προσφέρει σε αυτήν. Αλλωστε, πάντα, όλες τις χρονιές που το λάδι έχει τιμή, υπάρχει ενδιαφέρον για λίπανση και γενικότερα για φυτοπροστασία από τους βασικούς εχθρούς της ελιάς».
Ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος (Μεσσήνη) εκτιμά πως φέτος θα κινηθούν περισσότερο τα αζωτούχα λιπάσματα καθώς λόγω της μεγάλης παραγωγής κόπηκαν αρκετά οι ελιές και χρειάζονται βλάστηση. Ο ίδιος συμβουλεύει τους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα λιπάσματα, ανάλογα με το έδαφος και την περιοχή και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους τους. Οπως τονίζει «το λάδι έχει αξία, έχει καλή τιμή φέτος και είναι ένα προϊόν κερδοφόρο, το οποίο πρέπει να προσέξουν, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να το αποθηκεύσουν». Συνιστά λοιπόν στους παραγωγούς να προσέχουν τα δέντρα τους.
Η Σταυρούλα Μπάστα (Καλαμάτα) διαπιστώνει αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων για την ελαιοκαλλιέργεια φέτος. Οπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη καθώς ο κόσμος δεν είχε χρήματα να διαθέσει. Φέτος όμως, λόγω της καλής τιμής του ελαιολάδου, περισσότεροι κατάφεραν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα για τη λίπανση των χωραφιών τους, έχοντας φυσικά και το κίνητρο της αύξησης της παραγωγής τους, ελπίζοντας και η επόμενη χρονιά να είναι καλή για το λάδι, τόσο από άποψη τιμής όσο και παραγωγής. Οπως συμπληρώνει, οι περισσότεροι πελάτες της προτιμούν τα σύνθετα λιπάσματα, ενώ υπογραμμίζει πως οι τιμές είναι ίδιες, ίσως κι ελαφρώς μειωμένες από πέρυσι. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/53150-lipansi-elies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα