Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Βολές Παπανδρέου κατά αντιπάλων και «εμπρηστών της οικονομίας»

«Ανέχτηκα για καιρό στρογγυλέματα θέσεων»
Αγρίνιο
Επίθεση στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και στον Κ.Καραμανλή εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του ομιλία στο Αγρίνιο.
Χαρακτηριστική η φράση του: «Με τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας και της ελληνικής οικονομίας θα ασχοληθεί επιτέλους κανείς; Κανένα Μνημόνιο δεν θα ήταν αναγκαίο, αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος την περίοδο 2004-2009.
» Πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν.
» Δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε -γιατί η Ελλάδα είναι μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου- αν ο δημόσιος τομέας δεν είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στην τύχη του. Αν δεν είχε γίνει όχημα ρουσφετιών, σπατάλης και διανομής προνομίων στους λίγους και ισχυρούς. Αν δεν ήταν τελείως ανήμπορος να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να κατανείμει δίκαια τα βάρη» τόνισε, αναφερόμενος στα χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Παράλληλα, συμπλήρωσε για την προσωπική του πορεία: «Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς. Περισσότερους από ό,τι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Έμαθα κι εγώ. Είμαι αποφασισμένος.»

Σχετικά για την ανάγκη του νέου κόμματος, αναφέρθηκε σε πέντε λόγους:

Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.
Των δυνάμεων που όταν ξέσπασε η κρίση του 2009 ανέλαβαν τις ευθύνες τους με γενναιότητα και ξεκίνησαν τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα.
Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός.
Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνωμοσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη. Κατεστημένο που ήξερε και ξέρει ότι, λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές. Δεν ήθελε και δεν θέλει να σπάσει η πελατειακή εξάρτηση του πολιτικού συστήματος. Δεν ήθελε και δεν θέλει ένα ισχυρό δημόσιο να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη και όχι τα προνόμια των λίγων.
Και πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Για να ξέρουν οι πολίτες και να αισθάνονται ότι, δεν θα υπονομευτεί το δικαίωμα τους να έχουν φωνή -φωνή που θα είχε ακουστεί όταν εμείς προτείναμε δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος -εμμέσως- στις κατηγορίες Βενιζέλου περί διάσπασης, τόνισε ότι επέλεξε το δύσκολο δρόμο.«Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα σενάρια περί Grexit, o κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Ευρώπη να αφήσει ήσυχους τους πολίτες να αποφασίσουν. «Μπορούν νηφάλια, να ακούσουν, να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος τώρα στις εκλογές για το μέλλον της χώρας. Εκλογές έχουμε. Μιλάει η Δημοκρατία. Ας τη σεβαστούν όλοι.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα