Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ιταλικά δημοσιεύματα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη»

papandreou_05012015.jpg

Στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ο δημοσιογράφος Ντανιέλε Μπελάζιο τιτλοφορεί σύντομη παρέμβασή του: «Κάποια Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματισθεί: πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Παπανδρέου;». [newsbeast]
«Ο τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή του ευρωελληνικού δράματος, είχε προτείνει δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας και τα συναφή. Έτυχε χλευασμών και απομόνωσης, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο», γράφει ο αναφέρει ο Ιταλός αναλυτής στην Il Sole 24 Ore και προσθέτει:
Ο Γιώργος Παπανδρέου «θεωρείται σήμερα, με το νέο Κίνημά του, η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη, η οποία έχει τρομάξει από κάθε λογής λαϊκισμό. Και αυτό διότι, έχοντας προτείνει το δημοψήφισμα στο παρελθόν,
μπορεί να λειτουργήσει, σήμερα, ως πόλος έλξης μερικών σοσιαλιστικών ψήφων, πριν αυτές καταλήξουν οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα La Repubblica, τέλος, στην διαδικτυακή της έκδοση, τονίζει ότι «η προοπτική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τρομάζει τις αγορές: το χρηματιστήριο των Αθηνών παρουσιάζει πτώση 4%, ενώ σημειώνεται ένταση και σε σχέση με τα ελληνικά σπρεντς, τα οποία έφτασαν τις 876 μονάδες, 21 περισσότερο από την αρχή της ημέρας».

Epikairo: Ακόμα μια δημοσιογραφική φωνή του εξωτερικού, της γειτονικής μάλιστα Ιταλίας, που δικαιώνει τον Παπανδρέου, ως προς το παρελθόν, ως προς την πρόταση του δημοψηφίσματος, αλλά και ως προς το παρόν, με την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Από τη μια πλευρά, αυτά τα σχόλια, αποτελούν μια ανάσα αλήθειας σ' ένα απόλυτα χειραγωγούμενο από τα ΜΜΕ πολιτικό διάλογο και τοπίο. Από την άλλη, συνιστούν ράπισμα στις εγχώριες γραφίδες, οι οποίες έχουν αναλάβει εργολαβία στο να επιπλήττουν καθημερινά την διακυβέρνηση της περιόδου 2009-2011, επιδιώκοντας επί της ουσίας να θέσουν την άποψη Παπανδρέου στο περιθώριο.

Αυτά όμως που λέει ο ιταλός δημοσιογράφος, όπως και άλλα που είπαν ξένοι δημοσιογράφοι ως προς το χρονικό της κρίσης (τρανό παράδειγμα οι αποκαλύψεις Σπίγκελ στους FT), που κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει αμφισβητήσει την άποψη Παπανδρέου, δεν θα αναπαραχθούν από τα εγχώρια ΜΜΕ, γιατί πολύ απλά δεν συμφέρουν το πως έχει μοιραστεί η τράπουλα στο προεκλογικό παιχνίδι.

Το δημοσιεύμα φανερώνει επακριβώς την λυδία λίθο του ελληνικού προβλήματος: Τον λαϊκισμό, που εξυπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργεί τρομακτικό έλλειμμα αξιοπιστίας, όπως και της άγνοιας του τι διαδραμματίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με την άνοδο του λαϊκισμού σε Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία και της ακροδεξιάς στην Γαλλία, όπου τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας, αλλά ταυτόχρονα και την υπέρασπιση των αρχών του σοσιαλισμού και της υπευθυνότητας  έρχεται να καλύψει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κι αυτό είναι κάτι το ελπιδοφόρο..
Last modified on Monday, 05 January 2015 21:53

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα