Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Στους 18.000 τόνους η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία

Ως μία καλή χρονιά παρά τις αντιξοότητες χαρακτήρισε τη φετινή ελαιοκομική περίοδο για την Τριφυλία ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού στην επαρχία Τριφυλίας θα αγγίξει φέτος τους 18.000 τόνους με το 75% των ελαιολάδων να εντάσσονται στην κατηγορία των έξτρα παρθένων. Να σημειωθεί πως τις χρονιές χαμηλής παραγωγής η ποσότητα που συγκεντρώνεται στην Τριφυλία κυμαίνεται από 16.000 έως 19.000 (σ.σ. το 2017 καταγράφηκαν 19.000 τόνοι) και τις χρονιές υψηλής απόδοσης κυμαίνεται στους 29.000 τόνους.
«Παρά τη μεγάλη δακοπροσβολή και τα προβλήματα που δημιούργησαν πέρσι, κυρίως, οι μύκητες στην παραγωγή, μπορούμε να πούμε πως η Τριφυλία κράτησε τη δύναμή της στην ελαιοπαραγωγή και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό

στο μεράκι των παραγωγών και στο γεγονός ότι στο σύνολό τους βρίσκονται όλο το χρόνο μέσα στα κτήματά τους και τα φροντίζουν. Αυτό φαίνεται και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο η Τριφυλία κατατάσσεται στις προνομιακές περιοχές».
Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγγειλε πως η ΔΑΟΚ Τριφυλίας θα προχωρήσει σε καμπάνια για την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τη χρήση ορυκτελαίων στην παραγωγική διαδικασία.
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας: «Έχει διαπιστωθεί σε μεμονωμένα περιστατικά ευτυχώς, να εμφανίζονται σε ελαιόλαδα υπολείμματα υδρογονανθράκων και πλαστικοποιητές. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν στα μηχανήματά τους οι παραγωγοί χρησιμοποιήσουν φυτικής προέλευσης λάδια για τη λειτουργία τους και να καταργήσουν τα πλαστικά σακιά. Μέσα στο 2019 θα προχωρήσουμε σε καμπάνια ενημέρωσης για τους παραγωγούς, ώστε να ενημερωθούν για τις σωστές πρακτικές στη διαδικασία μαζέματος του καρπού». tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα