Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ένας φορέας θα αναλάβει τις θέσεις στάθμευσης όλων των Δήμων της χώρας

Τον κεντρικό σχεδιασμό στη διαχείριση των θέσεων στάθμευσης όλων των Δήμων της χώρας επιδιώκει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα νέο έργο πληροφορικής «μαμούθ», ύψους 24,8 εκατ. ευρώ. Το έργο που μπορεί να επεκταθεί στον προϋπολογισμό του κατά 30%, φέρει τον τίτλο «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις Έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης».
Στόχος, όπως αναφέρει το σχέδιο της προκήρυξης του έργου, είναι η διευκόλυνση του χρήστη-οδηγού στην εύρεση, με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ελεύθερης θέσης στάθμευσης.Επίσης, το σύστημα θα προσφέρει εποπτεία και έλεγχο από τον κάθε Δήμο των θέσεων που είναι διαθέσιμες ή όπου απαγορεύεται η στάθμευση, θα βοηθάει στην ανάπτυξη συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, είτε με πληρωμή είτε με μέγιστο χρονικό όριο στάθμευσης, θα συνεισφέρει στην παραγωγή αξιοποιήσιμων στατιστικών δεδομένων για την κίνηση στο κέντρο της πόλης, και πολλά άλλα. Η λειτουργία του θα στηριχθεί σε ασύρματα δίκτυα (LoRaWAN, NB IoT) και μέσω εφαρμογών κινητού.
Το αξιοσημείωτο με το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνον ο επιδιωκόμενος κεντρικός σχεδιασμός των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων στους 300 δήμους της χώρας.
Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του υπουργείου ΨΗΠΤΕ επιδιώκει με διαδικασίες-εξπρές να προωθήσει την υλοποίηση ενός έργου ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Το έργο που θεωρητικά μπορεί να ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο σύστημα ΕΣΗΔΗΣ, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και έδινε δικαίωμα υποβολής σχολίων μέχρι 4 Ιανουαρίου 2019.
Με δεδομένη τη μεσολάβηση των πολλών αργιών, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε άλλης σχετικής ενημέρωσης, η αγορά εκτιμά ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες διαφάνειας. Παράγοντες της αγοράς αμφέβαλαν αν ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων είναι ενήμερη για το έργο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στον σχετικό φάκελο του έργου, μέχρι την περασμένη Πέμπτη (3/1), είχε αναρτηθεί μόλις ένα σχόλιο.
Το έργο, όμως, διατηρεί άλλον έναν παράγοντα μειωμένης διαφάνειας και ανταγωνισμού. Σκοπός της αναθέτουσας αρχής είναι να υλοποιηθεί με τη διαδικασία των προγραμματικών συμφωνιών. Τις συμφωνίες όμως αυτές θα συνάπτει ο ένας και μοναδικός οικονομικός φορέας που θα προσληφθεί μέσω του σχεδιαζόμενου διαγωνισμού. Ο φορέας αυτός θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία-πλαίσιο με το υπουργείο ΨΗΠΤΕ και θα είναι ουσιαστικά η «αναθέτουσα αρχή» των επιμέρους έργων που θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο.
Η πρόθεση αυτή επικρίνεται από τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν ότι τις προγραμματικές συμφωνίες θα έπρεπε να υλοποιούν τουλάχιστον δύο φορείς, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους.
Κατά τα άλλα, το έργο, όπως και μια σειρά άλλων «εμβληματικών» έργων που προωθεί το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παρόλο που υπάρχουν «λιμνάζοντες» πόροι του ΕΣΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα