Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Σύρος μετανάστης ζητά αποζημίωση €100.000 από το ελληνικό Δημόσιο

Ο μετανάστης, που σήμερα βρίσκεται στη Σουηδία, βρισκόταν σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου–Ψερίμου - Κατά τη διάρκεια καταδίωξης του Λιμενικού, τραυματίστηκε, μαζί με άλλον ένα μετανάστη κι έναν λιμενικό
Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου, προσέφυγε ένας 68χρονος Σύρος μετανάστης, που διαμένει πλέον στην Σουηδία.
Ο μετανάστης ζητεί με την αγωγή του να καταδικαστεί το Ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για βλάβη που υπέστη από παράνομο και αναίτιο πυροβολισμό του από λιμενικούς υπαλλήλους του Λιμεναρχείου Καλύμνου κατά την διάρκεια επιχείρησης καταδίωξης σκάφους στο οποίο επέβαινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, κοντά στη νήσο Ψέριμο και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και την μόνιμη αναπηρία του.
Πιο συγκεκριμένα, με τον τραυματισμό δύο μεταναστών και ενός λιμενικού έληξε τότε η επιχείρηση καταδίωξης σκάφους που μετέφερε μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου – Ψερίμου. Στο σκάφος επέβαιναν 12 μετανάστες και δύο διακινητές, Τούρκοι

κατά δήλωσή τους, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Όπως είχε ανακοινώσει το Λιμενικό «εντοπίστηκε ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα στελέχη του Λιμενικού, κατευθύνθηκαν κοντά του, σπεύδοντας να ακινητοποιήσουν το σκάφος με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του, που αποτελούσε και τον μόνο ορατό επιβαίνοντα.
Ο διακινητής, αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταδίωξή του, με το διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου.
Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, τα δύο στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έρριψαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του Τ/Χ με σκοπό την ακινητοποίησή του.
Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν το διακινητή του.
Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα(ένας εκ των οποίων συνεργός του), που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου».
Οι τραυματίες διακομίστηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο νοσοκομείο της Καλύμνου για παροχή πρώτων βοηθειών.
Στο στέλεχος του Λιμενικού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε του νοσοκομείου, ενώ από τους δύο πιο βαριά τραυματισμένους μετανάστες, ο ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.Πηγή: dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα