Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Εισφορές: Τι αλλάζει για μισθωτούς με μπλοκάκια

Αλλάζει εκ νέου η ασφάλιση των εργαζόμενων μισθωτών που έχουν παράλληλα και μπλοκάκι, καθώς στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα υπάρχει διάταξη η οποία θα καταργεί την υποχρέωση για καταβολή διπλών εισφορών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", η απαλλαγή θα ισχύει για όσους έχουν από τη μισθωτή εργασία του μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ, προκειμένου στην πράξη να καταβάλλουν στο σύστημα το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών. Αλλαγές έρχονται και στην αμοιβή με απόδειξη δαπάνης, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν σενάρια για παρεμβάσεις στην ασφάλιση των μελών ΙΚΕ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η διάταξη για τα μπλοκάκια θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός δεν θα υποχρεούται στην καταβολή εισφορών για τη δεύτερη απασχόληση. Για να είναι πλήρης η απαλλαγή,

θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καλύπτει με τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ που ισχύει για τους μη μισθωτούς. Αν ο καταβαλλόμενος μισθός δεν επαρκεί, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση καταβολής εισφορών και για το μπλοκάκι. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να πληρώσει θα είναι το υπόλοιπο που απαιτείται για τη συμπλήρωση των 210 ευρώ.
Στην πράξη, για να μην καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι ο μισθωτός, θα πρέπει οι εισφορές 27,10% που καταβάλλονται (από τον ίδιο και τον εργοδότη του) σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ για κύρια ασφάλιση και υγεία για τη μισθωτή του εργασία να ανέρχονται ή να ξεπερνούν τα 210 ευρώ. Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο μεικτός μισθός του να είναι της τάξεως των 780 ευρώ. Για τους μη μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινής, αναμένεται να διατηρηθεί η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει το μέρος που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές. Στην περίπτωση περισσότερων εργοδοτών-δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται, θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής κατ’ελάχιστον η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ, που μαζί με την εισφορά υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται στα 220 ευρώ.
Αλλαγές αναμένονται και στην περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης και αμοιβής με τίτλο κτήσης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επιτρεπόμενο ποσό θα πέσει πολύ κάτω από τις 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πιθανότατα στις 3.000 ευρώ. Παράλληλα, βέβαια θα καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν και στο καθεστώς ασφάλισης των μελών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Κάποιοι επιθυμούν την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα μέλη των συγκεκριμένων εταιρειών, η δημιουργία των οποίων άνθισε τα τελευταία χρόνια, λόγω των ανατροπών που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στους επαγγελματίες με δελτία παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν όμως και φωνές που επισημαίνουν πως μια πιθανή επιβολή εισφορών θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο των ΙΚΕ, με ό,τι συνέπειες θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.  Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα