Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Με 9 – 5 απορρίφθηκε πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών στο Δήμο Τριφυλίας

Όπως και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι της Παρασκευής, έτσι και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της ίδιας μέρας, με ψήφους της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη και δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων Χάιδως Παναγιωτοπούλου και Στάθη Ανδρινόπουλου, απορρίφθηκε η πρόταση των παρατάξεων Παναγιώτη Τσίγγανου και Παναγιώτη Κατσίβελα για μείωση των δημοτικών τελών με την οποία συμφώνησε και ο Σαράντος Κουκούμης.
Όπως συνέβη και με το τεχνικό πρόγραμμα, έτσι και προχθές ουσιαστικά δεν έγινε εισήγηση του θέματος και ούτε καν αναφέρθηκαν ποιοι είναι οι συντελεστές των δημοτικών τελών, που είχε αποφασίσει το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή, με την απόφαση αυτή, μάλιστα, να μην έχει αναρτηθεί στη Δι@υγεια την ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, αλλά ωστόσο είχε αποσταλεί ηλεκτρονικά στους δημοτικούς συμβούλους πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος.
Οι συντελεστές των δημοτικών τελών παραμένουν ίδιοι με αυτούς που ίσχυσαν για το 2019, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ο.Ε. και του Δ.Σ. Τριφυλίας το 2018, ωστόσο υπάρχει διαφορά ανά έτος στο ύψος των εσόδων και εξόδων, στα εισπραχθέντα και στα προβλεφθέντα, όπως ελέχθη, και αυτό προκάλεσε ενστάσεις από δημοτικούς συμβούλους

παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ο δημαρχεύων – αναπληρωτής δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι παραμένουν τα ίδια τέλη και κάπου εκεί τα μπέρδεψε για την αλλαγή των τελών και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Ο Γιάννης Μερκούρης ανέφερε ότι «εκφραστήκαμε και στην Οικονομική Επιτροπή το μεσημέρι. Είμαστε αντίθετοι. Ψηφίζουμε να γίνει μείωση των δημοτικών τελών. Την προηγούμενη χρονιά έγινε εξισορρόπηση. Εξισώσαμε τα δημοτικά τέλη στις τρεις μεγάλες πόλεις και είχαμε πρόγραμμα να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη…».
«Δεν είναι δυνατόν να γίνει μείωση των δημοτικών τελών διότι ο νόμος προβλέπει και επιβάλλει να γίνεται μείωσή τους, μόνο όταν τα έσοδα του δήμου είναι πάνω από ποσοστό 10% από τα έξοδά του», είπε η αντιδήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου.
Ο Παναγιώτης Τσίγγανος αναφέρθηκε στην πρόταση της δημοτικής συμβούλου της παράταξής του, Σταματίας Αλεξοπούλου, στην Οικονομική Επιτροπή, για μείωση των τελών (σ.σ. 10% για οικίες και 15% για καταστήματα – επιχειρήσεις), τονίζοντας ότι το κλειδί στα δημοτικά τέλη είναι η ορθή καταγραφή των επιφανειών, των τετραγωνικών, επισημαίνοντας ότι «δεν τα έχετε υπολογίσει σωστά, δεν έχετε βάλει μέσα αυτά που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι δημότες το 2020 μάλλον για την ΤΕΡΝΑ» και θύμισε ότι πέρυσι μείωσαν τέλη Κυπαρισσίας και Κοινοτήτων κι αλλού αύξησαν, για να γίνει ο περιβόητος ορθολογισμός, για να γίνει η περιβόητη εξομάλυνση και εξομοίωση των τελών, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μείωση γιατί η Τριφυλία, για δεύτερη χρονιά, έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση του αγροτικού εισοδήματος.
Ο Σαράντος Κουκούμης, ανέφερε μομφές για τον πρόεδρο του Σώματος και τη διαδικασία και είπε για τα τέλη ότι τρόμαξε από τα νούμερα που είδε, αφού τα έσοδα σε σχέση με το 2019 είναι επιπλέον 2.633.348 ευρώ και τα έξοδα είναι επιπλέον 2.794.000 ευρώ, τονίζοντας ότι θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μείωση των τελών.
Τελικά, 9 δημοτικοί σύμβουλοι (Ασημακόπουλος, Αυρηλιώνης, Αντωνόπουλος, Βλάχος, Φρούσος, Παναγιωτοπούλου, Πανουσιοπούλου, Κουτρουμπής, Στριμπάκος) ψήφισαν να παραμείνουν ίδια και παράλληλα ν’ αυξηθούν σε συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων, επιχειρήσεων, γραφείων κ.λπ. τα δημοτικά τέλη, έναντι 5 δημοτικών συμβούλων (Τσίγγανος, Μερκούρης, Αλεξοπούλου, Τσαφαράς, Κουκούμης) που καταψήφισαν προτείνοντας τη μείωσή τους.  Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα