Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

«Έκρηξη» μεταβιβάσεων ακίνητων για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες

Στο παραπέντε της λήξης του χρόνου πολίτες τρέχουν στα γραφεία συμβολαιογράφων και στις εφορίες για να μεταβιβάσουν ακίνητα καθώς θέλουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες που έρχονται το 2020.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ακόμα λίγες μέρες προθεσμία καθώς ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και θα επιβληθεί στα ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
Ήδη με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2019 είτε να «ξεφορτωθούν» κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις (σε ΕΝΦΙΑ και ΦΜΑ) που θα φέρουν το 2020 οι νέες αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές οι εισπράξεις έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ.
Όπως λένε οι συμβολαιογράφοι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων «σπάνε» την περιουσία τους

σε κομμάτια τα οποία μεταβιβάζουν στα παιδιά τους για να ξεφουσκώσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι που επισκέπτονται τα γραφεία των συμβολαιογράφων αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την περιουσία τους. Έσπασαν την αξία των ακινήτων τους για να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα μειωθεί και το 2020 κατά 8% μεσοσταθμικά. Σημαντικός αριθμός μεταβιβάσεων γίνεται από ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στόχος των περισσότερων είναι να βρεθούν με ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ, το όριο δηλαδή μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Μοιράζοντας την ακίνητη περιουσία τους στα μέλη της οικογένειας τους το έχουν καταφέρει.
Το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο είναι ατομικό. Έτσι, εάν για παράδειγμα ένας γονιός που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αξίας 400.000 ευρώ, μεταβιβάσει ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ στο παιδί του, καταφέρνει να μηδενίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τον ίδιο όσο και για το παιδί του.
Οι δωρεές και οι γονικές παροχές της πλήρους ή της ψιλής κυριότητας σε συγγενείς πρώτου βαθμού είναι από τις δημοφιλέστερες μεταβιβάσεις των τελευταίων ημερών.
Στις περιοχές όπου αναμένεται άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Για παράδειγμα, ένας πατέρας θέλει να μεταβιβάσει µε γονική παροχή στην κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 1.900 ευρώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 190.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Προκύπτει όμως και αύξηση των εξόδων µμεταβίβασης από περίπου 1.750 ευρώ σε 1.900 ευρώ. Έτσι, το συνολικό κόστος της γονικής παροχής θα αυξηθεί από τις 2.000 ευρώ στις 2.300 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα