Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Έρχεται ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός - Όλες οι λεπτομέρειες

Τον πρώτο μήνα νέας χρονιάς ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίoi έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση τους.
Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή 2 δόσεων της ρύθμισης (της πάγιας ή των 120 δόσεων) να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμός για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα , ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή". Επί της ουσίας οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Ο τρόπος λειτουργίας του ακατάσχετου λογαριασμού
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:
1.Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον 2 δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του

ακατάσχετου ορίου.
2.Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών 2 τελευταίων μηναίων δόσεων που εξοφλήθηκαν , το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
3. Ωστόσο δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι . Ουσιαστικά η ρύθμιση αφορά αυτούς που η μηνιαία δόση είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
4.Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.
5.Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται.
Τα παραδείγματα
- Για παράδειγμα,σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να “κερδίσει”συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
-Για παράδειγμα: Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών.Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ τον μήνα,.
Το ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ θα ανέλθει στα 2.550( 850Χ3). Όσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του , τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο.
Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10 η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ.
6.Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα. Ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησης του και ανανεώνονται μηνιαίως ,εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
7.Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση του λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
Σημειώνεται ότι ο προοδευτικός λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό εφόσον:
-Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολο τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
-Έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα 2 δόσεις.
-Για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Στη περίπτωση που το χρέος αποπληρωθεί νωρίτερα η εφορία οφείλει να προχωρήσει σε επανυπολογισμό της οφειλής αφαιρώντας τους μη δεδουλευμένους τόκους.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα