Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Στον ιατροδικαστή Καλαμάτας πλέον οι εντολές διενέργειας νεκροψίας


Στον ιατροδικαστή Καλαμάτας, και όχι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου - Καλαμάτας στην Κόρινθο, δίνονται πλέον από τις ανακριτικές αρχές οι εντολές διενέργειας νεκροψίας/νεκροτομής.
Χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε λύση ενημερώνοντας με έγγραφο τις Εισαγγελίες Εφετών, τα Πρωτοδικεία και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να ισχύσει η νέα νομοθεσία (Ν. 4596/2019, άρθρο 37) και να μην μεταφέρεται ο νεκρός εκτός νομού.
Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει τη δυνατότητα στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας, που διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο και ιατρό με την ειδικότητα του ιατροδικαστή, να διενεργούνται εδώ όλες οι νεκροψίες/νεκροτομές της υπόλοιπης Περιφέρειας Πελοποννήσου (εκτός Λακωνίας) όταν απουσιάζει ο ιατροδικαστής Κορίνθου.
Εν τω μεταξύ, δουλειά έπιασε από τη Δευτέρα, επιστρέφοντας ως ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο έμπειρος ιατρός Γιάννης Δούζης. Ο διορισμός του έγινε με

σύμβαση 2 χρόνων, ενώ -εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος- μπορεί να ανανεώσει τη θητεία του και μετά το διάστημα αυτό.
Ο κ. Δούζης καλείται να εξυπηρετήσει πολυποίκιλα περιστατικά, από τη διερεύνηση βίαιων-αιφνίδιων θανάτων έως την κλινική εξέταση ενός θύματος ξυλοδαρμού ή βιασμού. Και όπως ο ίδιος ενημέρωσε μετά από σχετικό ερώτημά μας, θα εξυπηρετεί εκτός από τα περιστατικά εντός νομού και αυτά των άλλων νομών της Περιφέρειας (εκτός της Λακωνίας, γιατί υπάρχει ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο Σπάρτης) εφόσον ο συνάδελφός του της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κορίνθου απουσιάζει με άδεια.
Ο κ. Δούζης άλλωστε είναι από τους υποστηρικτές της δυνατότητας που δίνει στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές η υλικοτεχνική υποδομή και η ειδικότητα ιατροδικαστή που διαθέτει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, να παραγγέλνουν τη διενέργεια νεκροψίας/νεκροτομής, χωρίς απαραίτητα να μεταφερθεί ο νεκρός εκτός νομού.
Υπενθυμίζει δε πως το μόνο που χρειαζόταν ήταν να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, όπως θα γίνεται εξάλλου από δω και πέρα, μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποστείλει έγγραφο προς την Εισαγγελία Εφετών, τα Πρωτοδικεία και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ώστε και τα περιστατικά που αφορούν βίαιους θανάτους (ή και εγκλήματα όπως ο βιασμός), να μην διακομίζονται στην Κόρινθο, την Πάτρα ή την Αθήνα.
Με την τελευταία ρύθμιση του νομοθέτη τον περασμένο Φεβρουάριο, δίνονται ισότιμα δικαιώματα για τη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων στους ιατροδικαστές Καλαμάτας και Σπάρτης - κι αυτό «η ισχύουσα νομοθεσία το αναφέρει ξεκάθαρα», όπως υπενθυμίζει ο κ. Δούζης. Δηλαδή, οι ιατροδικαστικές πράξεις μπορούν να διενεργούνται, εκτός από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, και στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ τα οποία διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες (συμπεριλαμβανομένων επικουρικών ιατρών όπως ο ιατροδικαστής Καλαμάτας) και από τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των πανεπιστημίων.
“Χωροταξικό θέμα”, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της η “Ε” τον περασμένο Αύγουστο, είχε προκύψει μόνο στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου - και οι συγγενείς πέρα από τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία επιβαρύνονταν και με τα έξοδα μεταφοράς του νεκρού.
Ν.Κ.eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα