Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Αναστάτωση ιδιοκτητών σε όλη την Μεσσηνία - Σοβαρά προβλήματα με το Κτηματολόγιο


Σοβαρό πρόβλημα με το Κτηματολόγιο, ίδιο με αυτό της Τριφυλίας, υπάρχει και με ένα μεγάλο τμήμα της Ανω Μεσσηνίας, στις Δημοτικές Ενότητες Ανδανίας, Δωρίου και Είρας του Δήμου Οιχαλίας.
Και αυτό γιατί είχαν τον ίδιο ανάδοχο στη διαδικασία της κτηματογράφησης. Οπότε ως φυσικό επακόλουθο ζητείται και για τις περιοχές αυτές της Ανω Μεσσηνίας αυτό που έγινε στην Τριφυλία: η αναστολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου.
Ζήτημα σοβαρό φαίνεται να υπάρχει και στη Μάνη, όπου οι πληροφορίες μας μιλούν επίσης για αίτημα αναστολής.
Το πρόβλημα στην Ανω Μεσσηνία μας το επεσήμαναν ο πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ Τάσος Αδαμόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του νομού Μπάμπης Λευκιμμιάτης.
“Ιδιοι άνθρωποι, ίδιο αποτέλεσμα με της Τριφυλίας και στις 3 Δ.Ε. του Δήμου Οιχαλίας, γι’ αυτό να ανασταλεί και σε αυτές η προανάρτηση” παρατήρησε ο κ. Αδαμόπουλος.
Ο κ. Λευκιμμιάτης ανέφερε ότι “στη Δυτική και την Ανω Μεσσηνία υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει μεγάλο ζήτημα, είναι ο ίδιος ανάδοχος. Για το τμήμα αυτό θα ζητηθεί να ισχύσει ό,τι και για την Τριφυλία, όπου απέσυραν την προανάρτηση”.
Μας είπε, ακόμα, ότι “στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα, όπως και στα πεδινά του Δήμου Καλαμάτας. Προβλήματα εντοπίζονται και στη Μάνη. Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν έχει κάνει τοπογραφικά, στηρίχτηκε στις αεροφωτογραφίες”.
Τοπογράφος μηχανικός που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Κτηματολόγιο και με την περιοχή της Μάνης, μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή, λόγω της ιδιαιτερότητας του μικρού κλήρου. Είπε ότι δεν έχουν εφαρμόσει 100% τα τοπογραφικά διαγράμματα και πως υπάρχει θέμα και με τα προφανή, έχουν γίνει χονδροειδέστατα σφάλματα.
Διευκρίνισε ότι υπάρχει θέμα και με κοινόχρηστους χώρους, με αγροτικούς δρόμους: δεν φαίνονται οι δρόμοι και φαίνονται να ανήκουν σε ιδιοκτήτες. Και εξήγησε πως το γεγονός ότι δεν φαίνεται ο δρόμος καθιστά ένα οικόπεδο μη οικοδομήσιμο.
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, απασχολεί τη δημοτική αρχή Δυτικής Μάνης, που ετοιμάζεται να ζητήσει αναστολή. Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι από αυτά που έχει διαπιστώσει, ένα μεγάλο ποσοστό, 30% - 50% σε επίπεδο νομού, θέλει διορθώσεις. Εξήγησε πως οι μετατοπίσεις ιδιοκτησιών που εμφανίζονται, οφείλονται στις αεροφωτογραφίες, ενώ τώρα ο θιγόμενος ιδιοκτήτης θα κάνει ένσταση και θα πληρώσει μηχανικό.
Κατά την άποψή του, η διαδικασία του Κτηματολογίου ήθελε περισσότερο χρόνο, καλύτερη επεξεργασία και πιο εξειδικευμένα άτομα με μεγάλη εμπειρία. Παρατήρησε πως και το 30% να είναι λάθος, είναι πρόβλημα – και ως παράδειγμα λάθους μάς ανέφερε ότι σε ένα αγροτεμάχιο υπήρχε περίφραξη στο μέσον του κι επειδή ήταν αεροφωτογραφία, κατά την κτηματογράφηση έβαλαν το μισό.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το Κτηματολόγιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης, μας βεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπασάκος. Και επεσήμανε ότι ο δήμος θα ζητήσει την αναστολή, την απόσυρση της προανάρτησης μέχρι να καταχωρηθούν οι δημόσιοι χώροι – μια διαδικασία που θέλει μήνες.
“Πλατείες στον Κάμπο τις έχουν περάσει σαν οικόπεδα. Και αγροτικοί δρόμοι έχουν εξαφανιστεί κι έχουν γίνει ιδιοκτησίες” μας εξήγησε και παρατήρησε: “Ετσι, οικόπεδα εμφανίζονται τυφλά και δεν μπορεί να χτίσει κανένας”.
Ο Π. Μπασάκος επεσήμανε ότι όσον αφορά το Κτηματολόγιο στη Δυτική Μάνη “υπάρχουν ζητήματα σε οικόπεδα, σε κτήματα, σε δρόμους, παντού”.     Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα