Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Χρήστος Σταϊκούρας:«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας»


«Δυσάρεστο αλλά παροδικό», χαρακτήρισε το φαινόμενο των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ηλεκτρική ενέργεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση θα κάνει το παν δυνατό, για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας.

Ειδικότερα, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετούμενος επί της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουμε σε αναγκαίες επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί και αυτή η συγκυρία». Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του 2%. Δεν έκρυψε ωστόσο, πως αν παρατηρηθεί αποσταθεροποίηση των αποπληθωριστικών σταθερών η εκτίμηση για τις ανατιμήσεις θα αλλάξει.
«Οι προσωρινές αλλά σημαντικές αυξήσεις τιμών δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυτοεκπληρούμενη πληθωριστική προφητεία. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Γι’ αυτό και υλοποιεί πολιτικές ώστε οι προσωρινές, απότομες αυξήσεις στις τιμές να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ είπε ότι με την άντληση κεφαλαίων από την αγορά,δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης καθώς το Δημόσιο και με ένα ποσοστό 34% των μετοχών,διατηρεί τα δικαιώματα καταστατικής πλειοψηφίας.
Η τοποθέτηση Οικονόμου για το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, σήμερα, Δευτέρα το «γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, με φόντο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας.
Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ξεπούλημα της ΔΕΗ» και πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο να υποβλήθει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου απάντησε:
«Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με στοιχεία και αριθμούς για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε σε αυτά τα όρια με τις συνέπειες που θα είχε για την οικονομία και τους πολίτες, να συζητήσουμε για ποια περίοδο η εταιρεία είχε αποτίμηση 300 εκατ. και πότε 2 δισ., πότε έχανε 2,8 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ποιες πολιτικές την είχαν οδηγήσει στην απαξία. Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για τη διαφορά αντίληψης για την ανάπτυξη της χώρας και τη θωράκιση των συμφερόντων της κοινωνίας και των καταναλωτών».
Τόνισε δε ότι σε περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής, «η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε κραυγές που ακούγονται και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
«Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι ξεπουλάς μια εταιρεία όταν πας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η μετοχή της είναι πάνω από τα 8 ευρώ όταν στο παρελθόν είχε 1-2 ευρώ, εκεί θα ήταν το ξεπούλημα. Ούτε να αποσιωπάς ότι το κράτος θα έχει το ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Οικονόμου.
Όπως παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα ανάμεσα στα άλλα να παρακολουθήσει την απάντηση στο ερώτημα τι ΔΕΗ θέλουμε; Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής Φωτόπουλου που προσπαθεί απεγνωσμένα να υπερασπιστεί τις τελευταίες ημέρες με κάποιας μορφής επιχειρήματα η αντιπολίτευση και που πλαισιώνεται με χυδαίες συμπεριφορές από δορυφόρους του ή μια δυναμική ΔΕΗ της ανάπτυξης που θα θωρακίζει και την επιχείρηση και τα ελληνικά νοικοκυριά;».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη για την αναβάθμιση της Εταιρείας, σημειώνοντας ότι επί των ημερών του η ΔΕΗ είχε ζημίες ύψους 2,8 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα