Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Σχολεία: Τράπεζα Θεμάτων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βγάζουν τους μαθητές στους δρόμους


«Μας έχετε τρελάνει! ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων. Εμείς όμως θέλουμε επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον εξετάσεις», λένε οι μαθητές και ετοιμάζονται για καταλήψεις και κινητοποιήσεις
Ξεκίνησαν στα σχολεία οι πρώτες καταλήψεις, ενώ οι μαθητές ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Βασικά αιτήματα των μαθητών αποτελούν η κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ απαιτούν αναπροσαρμογή της ύλης και ενισχυτική διδασκαλία προκειμένου να καλύψουν τα κενά από την περυσινή εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση τους.
Ήδη πολλά σχολεία σε περιοχές όπως Αττική, Ήπειρος, στην Πελοπόννησος, Βόλος, Θεσπρωτία , τελούν υπό κατάληψη παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι θα παίρνουν απουσίες αφού έτσι ορίζει απόφαση του υπουργείου Παιδείας η οποία προβλέπει ότι: «Μαθητές οι οποίο με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας».
Oι μαθητές πάντως οργανώνονται μεταξύ τους και προετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στις 11 του Οκτωβρίου 2021 λέγοντας ότι «σε όλη την Ελλάδα θα είμαστε στους δρόμους»
Τα αιτήματα των μαθητών
Το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας να διοργανώσουν διαδηλώσεις, για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τα ακόλουθα αιτήματα, όπως διατυπώνονται στο ανακοινωθέν τους:
Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
Κάλυψη των μεγάλων μαθησιακών κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του Υπουργείου.
Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά
Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (πχ σχέδιο).
Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
Δωρεάν και συχνά rapid τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.
Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα
Τι δηλώνουν οι μαθητές
«Πέρσι, μας μαντρώσατε στο σπίτι και χάσαμε το σχολείο και την καθημερινότητά μας για να μην κολλήσουμε κορονοϊό. Φέτος, μας μαντρώνετε στις τάξεις χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και θα κολλήσουμε κορονοϊό εμείς και οι οικογένειες μας με μαθηματική ακρίβεια>, τονίζει το Συντονιστικό των μαθητών και συμπληρώνει: Μας έχετε γυρίσει σε ένα ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟ ΑΓΧΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Τρέχουμε από το σχολείο στα φροντιστήρια, από τα ιδιαίτερα σε διάβασμα ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Βρισκόμαστε σε ένα “αγνώριστο σχολείο”.. Μας έχετε τρελάνει! ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων, περισσότερες εξετάσεις από το Γυμνάσιο! Εμείς όμως θέλουμε επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον εξετάσεις.
Τράπεζα θεμάτων
Η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμοστεί στην Α’ και Β’ Λυκείου, φέτος σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας. Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να εφαρμοστεί από πέρυσι κάτι που όμως τελικά δεν έγινε καθώς λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία καθόλου οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Από την Τράπεζα Θεμάτων κληρώνονται είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α ́ και Β ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.
Τράπεζα θεμάτων και στην Γ' Λυκείου
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας θεμάτων και στη Γ΄ λυκείου μελλοντικά (πιθανότατα από την επόμενη σχολική χρονιά). Μάλιστα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ήδη απευθύνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αίτησης εγγραφής στο ενιαίο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της Πράξης «Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ). Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «Κατά τη Φάση Α’ το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου αφορούσε την Α ́ τάξη Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), κατά τη Φάση Β’ αφορούσε τα εννέα από τα δεκαοκτώ γνωστικά αντικείμενα της Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου ΓΕΛ-ΕΠΑΛ και με την παρούσα πρόσκληση (Φάση Γ’) το πεδίο εφαρμογής του μητρώου επεκτείνεται στα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα της Β’ και Γ ́ τάξη Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα