Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ακρίβεια: Νέα μέτρα στο τραπέζι - Επιδότηση φυσικού αερίου και αυξημένο επίδομα θέρμανσης


Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών εν όψει του χειμώνα - Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων

Την περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τον φετινό χειμώνα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεκινάει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, από 1,05 ευρώ στην Αθήνα έως και 1,20 ευρώ το λίτρο στα νησιά, και με το κόστος του φυσικού αερίου να είναι αυξημένο ακόμα και 100% σε σχέση με πέρυσι, καθίσταται σαφές ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν και χρειάζονται νέες δραστικές ενέσεις για τα εισοδήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτερο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.
Ήδη, στα 200 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η πρώτη «προίκα» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα επιδοτείται με 3 ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, με πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Βασικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και μπορεί να διαμορφωθεί έως 6,4%.
Τα σενάρια που εξετάζονται
Σε αυτό το κλίμα που προοιωνίζεται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα τα σενάρια που εξετάζουν οικονομικό επιτελείο και ΥΠΕΝ είναι:
Νέα αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης. Σε αυτή τη φάση, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% χωρίς να μεταβληθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων, ώστε να περιορίσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που προκαλεί η αύξηση τις τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το ύψος του επιδόματος από 220 ευρώ (ποσό βάσης) θα φθάσει την τρέχουσα σεζόν στα 260 ευρώ. Επί της ουσίας, το ελάχιστο ποσό των 80 ευρώ που δίνεται σήμερα θα φθάσει στα 96 ευρώ και το μέγιστο ποσό των 650 ευρώ σήμερα, στα 780 ευρώ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κονδύλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα αυξηθεί περαιτέρω.
Επιδότηση με εισοδηματικά κριτήρια για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Συνολικά σε όλη τη χώρα καταναλώνουν φυσικό αέριο 500.000 νοικοκυριά.
Νέα ενίσχυση της επιδότησης ρεύματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στο 2022 το μέτρο της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω του νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος από τη μεγαλύτερη επιβάρυνση που θα έχουν για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο
Ιδιαίτερη αναφορά στις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο έκανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά στοιχεία του γενικού δείκτη διεθνών τιμών ενέργειας, καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις φυσικού αερίου να είναι σε ποσοστιαίους όρους, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πετρελαίου.
Το στοιχείο αυτό είναι πρωτοφανές τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη δε, αυτής των τιμών πετρελαίου. Τα αίτια της καινοφανούς αυτής εξέλιξης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, και έχουν συνδεθεί και με παράγοντες εκτός της περιοχής των οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τιμών στον τομέα της ενέργειας καταδεικνύουν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και της σημασίας της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης στον κρίσιμο αυτόν τομέα».
Ράλι στις τιμές
Πάντως το ράλι στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων συνεχίζεται ακάθεκτο, με το brent να έχει ανοδική πορεία που διαρκεί ήδη τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, προσεγγίζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που και οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν χθες νέο άλμα άνω του 3,6%.
Σε ανάλυσή της η Goldman Sachs εκτιμά πως το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον προς τα 90 δολάρια το βαρέλι, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψη-στόχο για 80 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο από το οποίο το brent απέχει πλέον λιγότερο από 2 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα