Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Φορολογία: Ανατροπές από την 1η Οκτωβρίου – Ποια μέτρα ενεργοποιούνται


Αλλάζουν όλα από την 1η Οκτωβρίου καθώς ενεργοποιούνται μια σειρά μέτρων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, αλλά και ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων.

Ίσως σημαντικότερη όλων των αλλαγών είναι η απόφαση κατάργησης του φόρου στις γονικές παροχές-δωρεές έως και 800.000 ευρώ.
Από την 1η Οκτωβρίου προβλέπεται στην ουσία χιλιάδες νοικοκυριά να μπορούν να μεταβιβάσουν αφορολόγητα περιουσιακά τους στοιχεία προς τα παιδιά, είτε αυτά αφορούν ακίνητα, είτε μετρητά, είτε μετοχές. Το αφορολόγητο όριο ορίστηκε στις 800.000 ευρώ και είναι ατομικό ανά συγγενή α΄βαθμού που θα προχωρήσει σε μεταβίβαση περιουσίας εν ζωή (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πεθερός, πεθερά). Ο φόρος κληρονομιάς πάντως δεν καταργείται.
Από την ην 1η Οκτωβρίου σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα ακρίβειας στην αγορά, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα γυμναστήρια καθώς και τις σχολές χορού από 24% σε 13%. Το μέτρο θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο όταν θα φτάνει η περίοδος λήξης της εφαρμογής του θα επανεξεταστεί.
Στο ίδιο πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που απειλεί την αγορά, από την 1η Οκτωβρίου επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Ιούνιο του 2022. Στο ίδιο πλαίσιο ανάσχεσης της ακρίβειας, αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για περίπου 550.000 νοικοκυριά τα οποία είναι δικαιούχοι του επιδόματος, ενώ θα επιδοτηθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ως αντιστάθμισμα στην αυξητική τάση που υπάρχει στα τιμολόγια.
Μειωμένος από το 13% στο 6% θα είναι από την 1η Οκτωβρίου 2021 και ο ΦΠΑ των ζωοτροφών για ζωική παραγωγή, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος και να δοθούν κίνητρα.
Αντίστοιχα, από 1η Οκτωβρίου επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
Ανάσα θα πάρουν και χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» επεκτείνεται για τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο του 2021, διατηρείται για τα τραπεζικά δάνεια η κάλυψη των δόσεων με 40%. Ακόμα, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2022 το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και σε επίπεδο κινήτρων προκειμένου να «τρέξουν» συγχωνεύσεις και εξαγορές. Για παράδειγμα, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Επιπλέον, οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
Για μια επιπλέον ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανακάμψουν μετά την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε επιπλέον κούρεμα στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολης. Συγκεκριμένα και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής επέρχεται «κούρεμα» στα επιστρεφόμενα ποσά από τις 550.000 δικαιούχες επιχειρήσεις σε ποσοστό έως 75%.
Συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση το ανωτέρω σχήμα, υπολογίζεται ότι:
- To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
- το 39% των επιχειρήσεων θα πιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
- το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα