Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μαζική έξοδος στη σύνταξη – Στις 200.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης


Προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της διοίκησης του ΕΦΚΑ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, χιλιάδες εργαζόμενοι “κάνουν” τα χαρτιά τους για τη λήψη κύριας σύνταξης καθώς φοβούνται να μην χάσουν τις ειδικές προβλέψεις του νόμου 2015 με το τέλος των μεταβατικών διατάξεων.
Το πρώτο εξάμηνο κατατέθηκαν 84.000 αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης όταν ακόμη και το “δύσκολο” 2019 οι αιτήσεις στο εξάμηνο έφτασαν τις 79. 887 και το έτος ολοκληρώθηκε με 165. 944 αιτήσεις.
Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 200.000.
Τι λέει ο ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης
Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στην τελευταία έκθεση του συστήματος “Άτλας” εξακολουθεί να κάνει λόγο για περίπου 160.000. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου -Ιουνίου 2021 υποβλήθηκαν 83.905 αιτήσεις έναντι 73.049 το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων πέρυσι ανήλθε σε 161.719. Το 2019 έτος κατά το οποίο υπήρξε σημαντική αύξηση των αιτήσεων καθώς η χρονιά έκλεισε με 165.944 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, στο πρώτο εξάμηνο οι αιτήσεις ήταν 79.887 έναντι 69.646 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 (με 145.555 αιτήσεις σε ετήσια βάση).
Τι ισχύει για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2022
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2022, ενώ όσοι κατοχυρώνουν ή ακόμη και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2021, με τα ειδικά-μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε επιθυμούν και δεν χρειάζεται να βιαστούν και να υποβάλουν μαζικά αιτήσεις φέτος.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και παρέμβαση νομοθετική ώστε να παραταθεί για ένα χρόνο το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών για όσους έληγε το 2021 με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να επισημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” ότι δεν προβλέπεται πουθενά στη νομοθεσία η λήξη του δικαιώματος εξαγοράς εντός του 2021.
Το τέλος των μεταβατικών ορίων είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, η βασική αιτία του κύματος μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι σπεύδουν για να μην χάσουν τις ειδικές προβλέψεις του νόμου 2015 παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας.
Παράλληλα χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους από το Μάιο όπως ορίζει ο νέος νόμος Κεραμέως καθώς ωρίμασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας. Αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι “χτυπημένοι” τα τελευταία 2 χρόνια και από την πανδημία του κορονοϊού επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν .
Μάλιστα οι τελευταίος νόμος Βρούτση που μείωσε το πέναλτι για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, αποτελεί μια ακόμη αιτία που μαζί με την ανασφάλεια της πανδημίας εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.   enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα