Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ράλι έξι μηνών για τις εκκρεμείς συντάξεις – Στη μάχη λογιστές και δικηγόροι


Ράλι για τις εκκρεμείς συντάξεις. Aδειάζει η κλεψύδρα για την επίτευξη του στόχου που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ταχύτερη απονομή περίπου 240.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού μηχανισμού το στοκ των εκκρεμών συντάξεων να έχει διεκπεραιωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας», που έχει στη διάθεσή της η «R», τον Ιούλιο οι εκκρεμείς αιτήσεις για την απονομή κύριας σύνταξης ήταν 129.863. Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη είναι η έκδοση 30.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης τον μήνα από τον Οκτώβριο, με την ενεργοποίηση των 1.200 πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.
Με αυτόν τον τρόπο, έως το τέλος του έτους, οι εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν κοντά στις 90.000, ενώ τον Μάιο του 2022 οι νέες αιτήσεις θα πρέπει να έχουν περιοριστεί σε λιγότερες από 50.000, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ στην «R», την άνοιξη, η αναμονή για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα εκκρεμούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τρίμηνο. Όσον αφορά την ταχύτερη διεκπεραίωση των περίπου 110.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης επικουρικής ασφάλισης, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέου λογισμικού, προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση των επικουρικών συντάξεων αμέσως μετά την οριστικοποίηση των κύριων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Νοεμβρίου, σε πρώτη φάση, θα επιταχυνθεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους και θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός τομέας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» για τον μήνα Ιούλιο, οι εκκρεμείς αιτήσεις για την απονομή κύριας σύνταξης ανήλθαν σε 129.863, μειωμένες κατά 49.715 σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα (179.578) και κατά 2.538 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (132.401).
Για την αποπληρωμή τους θα απαιτηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό που περιορίστηκε λόγω της απόδοσης προκαταβολών σε αιτούντες δικαιούχους σύνταξης από τον περασμένο Απρίλιο και μετά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου υπεβλήθησαν 14.133 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να εκτιμά ότι οι νέες αιτήσεις για το 2021 θα φτάσουν τις 169.000, όταν το 2020 είχαν υποβληθεί 161.967 και το 2019 165.976. Ο αριθμός των αιτημάτων που διεκπεραιώθηκαν τον φετινό Ιούλιο ήταν 16.637, όταν τον Ιούλιο του 2020 ήταν 15.695 και το 2019 9.859.
Συνολικά τον Ιούλιο του 2021 η αύξηση της διεκπεραίωσης των αιτημάτων ανήλθε σε 6% έναντι του Ιουλίου 2020 (κατά τον οποίο λειτουργούσε η εκ περιτροπής εργασία) και σε 68,75% έναντι του Ιουλίου 2019. Από τις 129.863 αιτήσεις που εκκρεμούσαν τον Ιούλιο, οι 98.838 είναι ληξιπρόθεσμες, καθώς ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους τρεις μήνες.
Στη μάχη για τις εκκρεμείς συντάξεις λογιστές και δικηγόροι
«Για την επίτευξη του στόχου έκδοσης των 30.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης τον μήνα, είναι απαραίτητη η συμβολή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών», αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
‘Εως το τέλος Οκτωβρίου, στη μάχη για την απονομή συντάξεων θα μπουν 1.200 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, στους οποίους θα μπορούν να απευθυνθούν εν δυνάμει συνταξιούχοι που είτε έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και είναι σε αναμονή, είτε θα το κάνουν το προσεχές διάστημα, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.
Στον πρώτο κύκλο συμμετέχουν 800 δικηγόροι και 400 λογιστές-φοροτεχνικοί, κατ’ αναλογία του αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών.
Για την εκπαίδευση-πιστοποίησή τους τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει τον πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).
Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή τους σε 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει ο φορέας), ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών). Ωστόσο, οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.


Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα