Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Θάνατος Κ. Θεοδωρακάκη: Ένοχοι οι τότε δήμαρχος, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ και αρχηγός μπουλουκιού


Ένοχοι για το θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη το Πάσχα του 2019, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα, κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης».
Οι δύο αυτοδιοικητικοί κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεου σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως και ο αρχηγός του μπουλουκιού για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά και για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Αθώοι κρίθηκαν ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων, που αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως.
Τέλος, πέντε νεαροί σαϊτολόγοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Σε όλους όσοι καταδικάσθηκαν αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Ποινές
Αργά μετά το μεσημέρι το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.
Στον αρχηγό του μπουλουκιού που καταδικάστηκε, επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλακίσεως 3 ετών και 7 μηνών.
Στον τότε δήμαρχο Καλαμάτας και στον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ επιβλήθηκε (σε κάθε έναν) ποινή φυλακίσεως 2 ετών.
Στους 5 σαϊτολόγους για τις παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων επιβλήθηκε (σε κάθε έναν) συνολική ποινή φυλακίσεως 9 μηνών.
Σε όλους δόθηκε 3ετής αναστολή στην ποινή, ενώ ασκήθηκαν εφέσεις και η υπόθεση θα εκδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό.
Εισαγγελέας
Η χθεσινή συνεδρίαση, νωρίς το πρωί, ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, όπως κατηγορούνταν, πλην του προέδρου του Συλλόγου, καθώς, όπως είπε, διατηρούσε αμφιβολίες.
Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο θάνατος του Κώστα Θεοδωρακάκη δεν ήταν ούτε τυχαίος ούτε μοιραίος και υπάρχει υπαιτιότητα εκείνων που οργάνωσαν την εκδήλωση με τον τρόπο που το έκαναν. Όπως είπε, οι σαΐτες είναι μια ιδιοκατασκευή ιδιαίτερα επικίνδυνη και το μόνο μέτρο προστασίας που θα μπορούσε να ληφθεί ήταν η τοποθέτηση πλέγματος, συρμάτινου διχτυού, ύψους τουλάχιστον 3 μέτρων. Κάτι που, όπως διευκρίνισε, δεν ήταν ούτε δύσκολο να τοποθετηθεί ούτε ακριβό.
Δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η φονική σαΐτα έφυγε από το φλεγόμενο ταγάρι του αρχηγού του μπουλουκιού, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «κινητό πύραυλο, κινητή βόμβα».
Πρόσθεσε, δε, ότι ο αρχηγός του μπουλουκιού, αν και γνώριζε από την εμπειρία του την επικινδυνότητα αυτού που έκανε, δεν επέδειξε την επιμέλεια που έπρεπε.
Για τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, η εισαγγελέας είπε ότι μπορεί να προέκυψε ότι δεν ήταν αρμόδιος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά ενήργησε ως διοργανωτής, έδινε οδηγίες και οι σαϊτομάχοι τον θεωρούσαν υπεύθυνο της εκδήλωσης.
Για το δε τότε δήμαρχο Καλαμάτας, είπε πως είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να επιβλέψει το ζήτημα της λήψης μέτρων, ενώ είναι αυτός που σε συνέντευξη Τύπου καλούσε τον κόσμο να πάει στην εκδήλωση και διαβεβαίωνε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και του τότε προέδρου της «Φάρις» (απαλλάχτηκε στη συνέχεια με την απόφαση του δικαστηρίου), λέγοντας ότι στη σύμβαση που είχε υπογραφεί για τη διοργάνωση της εκδήλωσης δεν εξαιρούνταν τα μέτρα προστασίας, αλλά την απαλλαγή του προέδρου του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι έχει αμφιβολίες για την άμεση σχέση του με τα μέτρα προστασίας.     Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα