Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Ταινία για τη ζωή και το έργου του Μεσσήνιου φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου


Tαινία ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μεσσήνιου φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου από την Κυπαρισσία, θα δημιουργήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου και ήδη με απόφαση του Περιφερειάρχη, έγινε ανάθεση σε εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών στην Αθήνα, έναντι του ποσού των 12.400 ευρώ.
Η ταινία θα είναι διεθνών προδιαγραφών και διάρκειας 80 λεπτών. Θέμα της θα είναι η ζωή και το έργο του φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου και θα έχει τίτλο «Στον Σκοτεινό Θάλαμο».
Ο Μεσσήνιος φωτογράφος
Ο Πάνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε σε χωριό της Μεσσηνίας το 1897 και πέθανε στην Κυπαρισσία το 1985. Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς σε μικρή ηλικία και έζησε στερημένα παιδικά χρόνια.
Το 1917 κατατάχτηκε στον στρατό και στη συνέχεια πολέμησε σε όλη τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μετά την καταστροφή μετανάστευσε το 1923 λαθραία, μέσω του Μεξικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκανε λογιών-λογιών δουλειές και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και κινηματογράφου.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930 και άνοιξε φωτογραφείο στα Φιλιατρά, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Το 1947 άνοιξε και δεύτερο φωτογραφείο στην Κυπαρισσία. Το 1964 έκλεισε το φωτογραφείο, αλλά συνέχισε να ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο με τη φωτογραφία.
Μοναδική ποιότητα
Η φωτογραφική δουλειά τού Παναγιώτη Ηλιόπουλου περιλαμβάνει κυρίως πορτρέτα σε στούντιο, αλλά και πορτρέτα και σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και πολλές φωτογραφίες με επίκαιρα στιγμιότυπα της εποχής που παρουσιάζουν σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον. Εκείνο όμως που τον καθιστά σημαντικό σαν φωτογράφο είναι η καλλιτεχνική ποιότητα της δουλειάς του, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ το επίπεδο ενός επαγγελματία φωτογράφου της επαρχίας.
Τα παιδιά του δώρισαν τη συλλογή των αρνητικών και των φωτογραφιών του στο Φωτογραφικό Αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη, όπου για να τιμηθεί η δουλειά του και να γίνει γνωστό το έργο του, πραγματοποιήθηκε έκθεση.  Β. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα