Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Προϋπόθεση από τη νέα χρονιά η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών για την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων


Η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και η ύπαρξη Κωδικού Αριθµού ∆ραστηριότητας (ΚΑ∆) του πρωτογενούς τοµέα, είναι τα δύο κύρια κριτήρια που θα πρέπει να τηρούν εκείνοι που θα λάβουν µέχρι το τέλος ∆Δεκεμβρίου επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ, ώστε να πληρωθούν τσεκ και εξισωτική το 2023.

Είναι γνωστό σήµερα πως πολλοί δηµόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ή συνταξιούχοι είτε του ∆ηµοσίου είτε του ιδιωτικού τοµέα που καλλιεργούν, δεν είναι γραµµένοι στο ΜΑΑΕ, ένα θέµα που καλούνται να λύσουν πριν την έναρξη της νέας περιόδου. Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα ή διαθέτουν αγροτική εκµετάλλευση µε σκοπό την πώληση αγροτικών προϊόντων. Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η εν γένει τοποθέτηση µέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και η οικοτεχνική μεταποίησή τους, η θαλάσσια αλιεία, η αλιεία εσωτερικών υδάτων, η σπογγαλιεία, η οστρακαλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW και η λειτουργία αγροτουριστικών µμονάδων.
Εν ολίγοις όσοι παράγουν και πουλάνε έστω ένα κιλό προϊόντος, πρέπει να εγγραφούν στο ΜΑΑΕ, αλλιώς από το 2023 κόβονται στο σύνολό τους οι επιδοτήσεις. Άλλωστε τα φορολογικά στοιχεία του οικονοµικού έτους 2022 θα εξεταστούν για τη λήψη των ενισχύσεων.
Τα παραπάνω προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ στα πλαίσια του ορισµού του ενεργού αγρότη. Με βάση το σχετικό κείµενο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για συγκεκριμένο ύψος αγροτικού εισοδήµατος που θα πρέπει να δηλωθεί, παρά τα όσα διαβεβαίωνε η πολιτική ηγεσία κατά τη διάρκεια συγγραφής του σχεδίου. Φυσικά, µένει και η αναθεώρηση του στρατηγικού πλάνου, στην οποία θα ξεκαθαρίσουν τα πράγµατα. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πάντως, πως οι αρµόδιοι για το σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ ήταν «ανήσυχοι» για τον ορισµό του ενεργού αγρότη και δεν ήθελαν να αποκλείσουν πολλούς από αυτήν την κατηγορία, µε το φόβο να µην γίνει συνολική περικοπή των κονδυλίων για τις άµεσες ενισχύσεις από την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο κάθε κουβέντα για ενισχύσεις µόνο στους κατ’ επάγγελµα «κόπηκε» πριν καν ξεκινήσει, ενώ ένα τέτοιο πλάνο δεν θα πέρναγε και από τα φίλτρα της Κοµισιόν. Μένει να φανεί αν αυτός ο ορισµός του ενεργού αγρότη θα αλλάξει τα πράγµατα όσον αφορά τη µμοιρασιά των επιδοτήσεων όσων δεν έχουν σχέση µε το αγροτικό επάγγελµα.
Να σημειωθεί πως τα παραπάνω δεν αφορούν εκείνους που φέτος θα λάβουν λιγότερα από 5.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις στις οποίες προσμετρώνται: Βασική, Πρασίνισμα, Συνδεδεμένες και Πρόσθετη Ενίσχυση Νεαρών. Αυτοί θα θεωρηθούν αυτόματα ενεργοί και δεν θα έχουν κάποιο «θέμα» με τις επιδοτήσεις τους.  
Γιώργος Κοντονής   agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα